Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.vrijdag 7 december 2012

Filmrecensie: Paradise lost 3: Purgatory (2011), documentaire van Joe Berlinger en Bruce Sinofsky


Paradise Lost: The Child Murders at Robin Hood Hills (1996), de documentaire over de rechtzaak tegen Jessie Misskelley, Damien Echols and Jason Baldwin, bekend geworden als de West Memphis Three en beschuldigd van seksuele mishandeling en moord op de achtjarigen Christopher, Michael en Steve, werd gevolgd door Paradise Lost 2: Revelations (2000) en inmiddels is er Paradise lost 3: Purgatory. De beschuldigden zijn inmiddels in de dertig en ontkennen nog steeds. In Purgatory wordt teruggegrepen op de vorige documentaires.

Hoofdstuk 1: Het verleden is de proloog
Mark Byers rijdt in 2010 met zijn auto naar zijn vroegere huis, dat al zeventien jaar leeg staat. Alles eromheen is verlaten, alsof er een vloek heerst op het gebied.
Jessie, inmiddels kaal met een klok op zijn hoofd die geen wijzers heeft, belt elke vrijdag met zijn vader. Hij wilde van de beloning voor inlichtingen over de moord een auto voor hem kopen. Hij legde een valse bekentenis af omdat hij zijn ondervragers beu was. Dan Stidham, de advocaat van Damien Echols zegt dat men inmiddels meer weet over valse bekentenissen. Die komen meer voor dan men denkt.

Hoofdstuk 2: Wat oud is, is nieuw
Volgens aanklager Gitchell klopt de beeldvorming niet die, mede door de documentaires, na de vonnissen is opgetreden.
In 2007 was er een persconferentie van de verdediging waarbij een patholoog, een odontoloog, iemand van de FBI en een DNA-expert hun visie gaven op de moorden en nieuw bewijsmateriaal bespraken. De DNA profielen van de vermoorde jongens kwamen niet overeen met die van de beschuldigden. De uitspraken van Griffis, de expert over satanisme, werden als amateuristisch van de hand gewezen. Volgens de patholoog werden de wonden op de slachtoffers door dieren veroorzaakt. 
De documentairemakers zoeken Damien op in de cel. Hij heeft al jaren geen daglicht meer gezien en verbaast zich over het verloop van de tijd, die stil lijkt te staan. Alleen zijn haar wordt dunner. Zijn zoon is bijna even oud als hij was toen hij de cel in ging. Hij dankt de documentairemakers want anders had hij waarschijnlijk niet meer geleefd. Hij is inmiddels via een boeddhistisch ritueel getrouwd met Lorri, die hij leerde kennen tijdens een briefwisseling en die zich inzet voor zijn zaak. Ze heeft ontdekt dat juryvoorzitter Kent Arnold connecties had met een advocaat van een van de vermoorde jongens. 
Kathy Bakken van de steungroep zegt dat er in bijna twintig jaar vele rechtszaken zijn geweest maar dat hun acties weinig hebben uitgehaald. Van rechter Burnett kregen ze steeds nul op rekest. Ze zoeken in 2011 de gevangenen weer op.
Terry Hobbs, de stiefvader van Steve, zegt dat elk beroep weer zout in de wond strooit. Hij is inmiddels gescheiden van Pam, de moeder van Steve.
Mark Byers heeft inmiddels spijt van zijn beschuldigingen. 

Hoofdstuk 3: Alles betekent alles
Damien kon zich niet voorstellen dat men hen schuldig kon verklaren voor iets dat ze niet hadden gedaan. Hij heeft goede contacten met mensen die hem steunen.
Tijdens de persconferentie in 2007 kwam ter sprake dat er een haar werd gevonden van Terry Hobbs op de schoen van zijn stiefzoon. De man ontkent dat hij iets met de zaak te maken heeft. Hij wil Natalie Maines van de Dixie Chicks aanklagen, die hem beschuldigt van de moorden. Pam Hobbs vertelt dat Terry haar na de moord verliet maar dat er al eerder problemen waren. Hij mishandelde haar, omdat ze een Mexicaan kuste. Ze denkt dat Terry de moordenaar zou kunnen zijn. Hij heeft geen sluitend alibi. Hij zegt dat hij zijn stiefzoon niet heeft gezien op de dag van de moord maar een buurvrouw zag hem die avond met de jongens. Het smaadproces wordt door de rechter stopgezet.
Aanklager Gitchell wil geen commentaar geven op Terry Hobbs om geen nieuw proces uit te lokken.
De FBI agent meent dat de dader al eerder gewelddadig was, het slachtoffer kende en wilde kwellen. Hij moet een psychopaat zijn die een test met een leugendetector doorstaat.
Volgens Byers werd hijzelf door de agent vrijgesproken. Byers heeft een lijst gemaakt van redenen waarom Hobbs de schuldige is.
De DNA-expert zegt dat het bewijs tegen Terry niet sterk is. In september 2010 komt de zaak voor het Hooggerechtshof in Arkansas. Men voert een fel debat over de (on)feilbaarheid van de wet. 

Epiloog
Op 19 augustus 2011 komen de beschuldigden voor rechter Laser, omdat Burnett inmiddels in de Senaat zit. Er is een overeenkomst getekend tussen het OM en de verdediging. De beschuldigden bekennen, naar de zaak-Alford, schuld en komen daarmee vrij. Het vonnis wordt niet herroepen. Mark Byers is furieus. Damien vindt het niet perfect. Diens advocaat zegt dat ook het OM van de onschuld van de jongens overtuigd moet zijn, anders had men hen niet vrijgelaten. Jason vindt het geen gerechtigheid, maar schikte zich voor Damien die hem daarvoor dankt. Wordt vervolgd?    

Hier de trailer. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten