Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



dinsdag 24 juni 2014

Jop de Vrieze over Allemaal beestjes, VPRO-Boeken, 22 juni 2014




Een goede hygiëne heeft ook zijn schaduwkant

Wetenschapsjournalist Jop de Vrieze ging op safari langs de biljoenen bacteriën die op en in het menselijk lichaam leven en waarvan de meeste ons gezond houden.

Wim Brands vraagt in dit laatste gesprek van seizoen 2013 – 2014 hoeveel die bacteriën tezamen wegen.
Dat is zo’n anderhalve kilo, zegt De Vrieze. De meeste leven in de dikke darm, maar er zitten er ook veel aan de buitenkant van ons lichaam. Samen zijn het er zo’n honderd biljoen, waarbij de verhouding tussen de goeden en de slechten wisselt.

Brands vraagt niet waar dat vanaf hangt, maar wil weten hoe De Vrieze aan zijn onderwerp gekomen is.
De Vrieze las veel over nieuwe ontwikkelingen in de microbiologie, zoals het human microbioproject dat micro organismen in kaart probeerde te brengen en vond dat deze informatie voor een groter publiek toegankelijk moest worden.

Brands zegt dat hij zijn eigen lichaam als onderzoeksobject nam.
De Vrieze was zes weken te vroeg geboren en heeft daarom snel last van zijn longen en zijn spijsvertering. Volgens hem heeft iedereen wel iets dat samenhangt met hoe het lichaam omgaat met bacteriën.

Brands heeft gelezen dat een keizersnede, net als een premature geboorte, ongunstig is voor het verkrijgen van de goede bacteriën.
De Vrieze zegt dat vlak voor de geboorte veel goede bacteriën worden doorgegeven, ook via de moedermelk. Dit is goed voor het immuunsysteem. Kinderen die met een keizersnede worden geboren hebben dus vaak een minder goed werkend immuunsysteem en meer last van allergieën zoals hooikoorts. De Vrieze vertelt van een onderzoeker die zijn kind, geboren met een keizersnede, besmette met bacteriën uit de vagina van zijn vrouw. De uitkomst hiervan is nog onbekend.  

Brands wil weten wat de invloed is van een dieet.
Voeding is van invloed op de bacteriën in de dikke darm. De Vrieze experimenteerde met verschillende diëten zoals vlees, groenten, probiotica en normaal eten. Groenten zijn heel belangrijk, zegt hij, maar ongetwijfeld staat er meer over in zijn boek.

Brands noemt een passage over Tanzania de mooiste uit het boek.
De Vrieze vertelt over een Amerikaanse onderzoeker die de eetgewoonten van een stam jagers – verzamelaars bestudeerde. Ze wisselden micro-organismen uit die wij in de loop van de tijd zijn kwijt geraakt. Ze worden veel minder vaak ziek dan wij en hebben ook geen allergieën.

Brands schampert over de handzeeppomp, al noemde hij dat volgens mij handpompzeep. Er zijn zelfs apparaten in de handel waarbij men het pompje niet meer hoeft aan te raken.
De Vrieze zegt dat onze zucht naar hygiëne is doorgeschoten. Door anti bacteriële zeep te gebruiken worden goede bacteriën gedood en moet het lichaam harder werken om slechte bacteriën kwijt te raken.   

Brands vraagt hem of we wellicht ook minder onze handen moeten wassen.
De Vrieze zegt dat men zich er niet zo druk moet maken. Douchen is vaak meer een kosmetische dan een hygiënische handeling.

Later die avond maakte het Journaal melding van de minder effectieve werking van anti-biotica. Dit komt vanwege resistentie door al te overvloedig gebruik. Er volgt zelfs in De Haag een internationaal congres om de toediening van antibiotica aan banden te leggen.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten