Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.woensdag 30 april 2014

De patiënt in de hoofdrol, Tegenlicht, 27 april 2014Technologische vernieuwing leidt tot andere verhouding tussen arts en patiënt

De snelle ontwikkeling van de technologie laat ook in het ziekenhuis zijn sporen na. Dat heeft gevolgen voor de relatie tussen arts en patiënt. Dat zou tenminste de uitkomst van deze ontwikkeling zijn als het aan Lucien Engelen (zie foto) ligt, die als buitenstaander in het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen is aangesteld om de innovatie te begeleiden. De voorzitter van de Raad van Toezicht van het ziekenhuis kiest voor een snelle speedboot naast de logge tanker, om het in beeldspraak te zeggen.

Een van de innovaties is het gebruik van Google Glass in de operatiezaal. Een arts kan daarmee op afstand meekijken. Ook Lucien Engelen draagt zo’n bril, waarmee hij andere innovaties filmt. Hij vertelt dat zijn vader een bedrijf had en klantgericht moest werken en dat hij dit in het ziekenhuis ook probeert. Hij ziet een hausse aan technologie op de zorg afkomen en wil die in goede banen leiden door personeel erop voor te bereiden.

Hij laat verschillende disciplines in het Radboud Ziekenhuis met elkaar brainstormen over de nieuwe rol van de patiënt als partner en krijgt ook minister Schippers enthousiast. De kostenverhoging in de zorg doordat we langer leven, kan omlaag door technologische vernieuwing. Hierdoor hoeven we minder vaak naar het ziekenhuis. Een voorbeeld is het gebruik van skype tijdens controles. De patiënt toont thuis voor de camera zijn toestand na de operatie.

Engelen gaat naar Californië om de nieuwste technologische snufjes te bekijken, zoals een health patch, een soort pleister die de vitale functies meet, waardoor de persoon zelf zijn gezondheid in de gaten kan houden. Ook bekijkt hij een mobiele intensive care, een display die maakt dat verpleegkundigen niet alle basisfuncties meer hoeven te meten, waardoor er tijd vrijkomt om met de patiënt te praten. Hij neemt zo’n display mee en probeert het concept te slijten aan de werkenden op de vloer. Verder was er nog een wat mistig verhaal van de Amerikaan Zaki over nieuwe organen die men kan bewaren. Gelukkig ging Engelen daar niet in mee. Hij wees op de sociale ongelijkheid die daar het gevolg van kan zijn als de een wel een orgaan zou kunnen kopen en de ander niet.

Jan Smit, hoogleraar interne geneeskunde, stelt dat de integrale benadering van de patiënt door de technologie verloren is geraakt en dat technologie effectiever is als de communicatie tussen arts en patiënt beter verloopt. De patiënt is daardoor ook meer betrokken bij het genezingsproces. Smit vertelt dat patiënten soms met informatie bij hem komen die hij niet kent. Hij waardeert dat en gaat dan na of de ingebrachte informatie inderdaad in het voordeel is voor deze patiënt. Hij ziet de mens als een complex systeem, ziekte als een geheim en gezondheid als een wonder van het leven. Het gaat om existentiële ervaringen waarbij de arts naast de patiënt staat.

De laatste uitspraak is een verademing te midden van alle technologisch geweld dat weer iets heel anders in dan de betere geïnformeerd van de patiënt die daardoor meer een partner van de arts wordt. Ik vrees dat de technologie vooral wordt ingezet om te bezuinigen op de kosten en dat er van het gesprek tussen arts en patiënt als gelijkwaardige partners weinig terecht zal komen. De titel van het programma lijkt me dan ook nogal vergezocht. 

Hier meer over deze uitzending, ook over allerlei medische gadgets. Napraten kan ook, vanavond om 20.00 uur in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Regisseur Kees Brouwer en Lucien Engelen zijn daarbij aanwezig.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten