Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.vrijdag 14 september 2012

Uitreiking Academica Literatuurprijs 2012, Diligentia Den Haag, 13 september 2012


Cabaretier Kasper van Kooten opent de avond in een fraai decor met een boom met de portretten van de vorige zestien winnaars. Hij maakt meteen gebruik van het feit dat hij laatst zelf ook een romandebuut geschreven heeft. Op het moment dat hij door de organisatie werd gebeld dacht hij eerst dat zijn debuut tot de gelukkige behoorde, maar hij begreep al gauw dat hij werd uitgenodigd om gastheer te zijn. In die hoedanigheid spreekt hij eerst met juryvoorzitter Markesteijn en Jongejan van sponsor Academica, een financieel adviesbureau.
Jongejan erkent dat 10.000 euro te weinig is om eerder met pensioen te gaan of een boot te kopen, maar door te beleggen kan het bedrag vermeerderd worden, al is het beter het te investeren in onze kwakkelende economie. Markesteijn onthult dat de keuze voor de genomineerden niet eensluidend was en dat de juryleden vechtend over tafel gingen.
  
Vervolgens zien we professioneel gemaakte filmpjes van de drie genomineerden, die aansluitend in levende lijve door Van Kooten worden voorgesteld aan het publiek.
Erik Nieuwenhuis studeerde Neerlandistiek en moest zich ontscholen om tot zijn eigen schrijfstijl te komen. Hij werkt vaak ’s avonds met zijn laptop op de Ikea-bank, die dan ook een diepe kuil heeft. Zijn kinderen zijn hem, zoals kinderen nu eenmaal zijn, niet echt behulpzaam bij zijn werk. Zijn zoon van negen wil graag een camper als zijn vader wint, maar zelf denkt hij het geld te besteden aan een nieuwe roman.
Daphne Huisden komt uit Rotterdam en noemt de stad direct en anoniem. Schrijven is soms een bezoeking, die lijkt op zelfkastijding. Ze wil het perfect en wel nu en heeft daarom wel eens last van slaaptekort. Ze vond het vreemd zichzelf in te pakken in de boekhandel waarin ze werkt. Haar debuut noemt ze een vaag boek. Ze heeft de ambitie om beter te worden en vindt dat belangrijker dan het winnen van een prijs. Haar tweede boek moet voor de kerst af, zegt ze tegen Van Kooten.
Erik Menkveld (zie foto) schrijft in een tuinhuisje aan de rand van Amsterdam. Hij heeft daar geen electriciteit dus neemt hij een opgeladen laptop mee. Hij schrijft ook veel met de hand. Hij bracht als enig kind zijn jeugd door in Afrika en vindt het prettig alleen te zijn. Musici vonden zijn debuut geloofwaardig. Hij werkt sinds kort op een middelbare school en schrijft voor een krant. Het maken van een boek vindt hij net als Daphne belangrijker dan het winnen van een prijs. Geld betekent wel tijd om te kunnen schrijven.

Na de pauze met The Triolettes ondervraagt Abdelkader Benali aan een mooie vierkante rode tafel de genomineerden over hun boek. Hij begint met Daphne. Hij noemt haar boek niet vaag maar heel vaag en werd geïntrigeerd door het meisje uit een dysfunctioneel gezin. Onaangepaste, treurige types als Gismo en Baris kwamen vroeger bij hen thuis over de vloer. Mensen met banen moeten het in het boek ontgelden. Zelf vond ze het werk van een receptioniste vervelend. Men schoof opdrachten naar haar af.
Nieuwenhuis schreef een mozaïekboek over verwikkelingen op nieuwjaarsdag. Benali ligt dan meestal tot laat in bed. Verschillende types zijn op zoek naar liefde. Het verhaal wordt bijeengehouden door een Finse schansspringer. Het boek zou eigenlijk gaan over zijn vader die in eenzaamheid is gestorven. Het schrijven gaf genoegdoening.
Benali heeft het debuut van Menkveld in twee dagen uitgelezen. Hij noemt het een uitgeschreven boek. Menkveld legt uit dat schrijven met de hand dwingt om tot een bepaald punt te schrijven. Je kunt niet heen en weer springen zoals op een tekstverwerker. Menkveld werd gegrepen door de biografie van Vermeulen en wilde zijn zeven jaar durende en plots afgebroken vriendschap met Diepenbrock filmisch weergeven. Hij ziet verbanden tussen het leven in het fin du siècle en onze tijd van crisis en maatschappelijke veranderingen.

Casper Markesteijn leest het juryrapport voor. Hij refereert aan de beloning die Academica in het vooruitzicht stelt in deze tijd van cultuurkaalslag. Uit de 87 kandidaten kwamen de juryleden Anna Luyten, Arjan Peters, Kees Snoek en Fabian Stolk tot een longlist van tien boeken. Niet alle lezers waren overtuigd over de keuze van de shortlist. Markesteijn leest voor uit de beoordelingen van lezers.

De winnaar van vorig jaar, Peter Buwalda, reikt de prijs uit. Hij heeft zelf na zijn succes weinig tijd meer om te schrijven en is onder de indruk van de toewijding van de genomineerden. Erik Menkveld mag het beeldje en het geldbedrag in ontvangst nemen. In zijn dankwoord zegt hij dat hij tijdens het schrijven nooit aan lezers dacht maar geïntrigeerd werd door zijn onderwerp: componisten die door het scheppen van schoonheid de wereld beter wilden maken. Uiteindelijk bleek dat een vorm van tragisch idealisme. Hij is verrast door het feit dat veel lezers zich aangesproken voelen door zijn boek en voelt zich gesteund om als dichter door te gaan met het schrijven van romans.

Hier de lijst van Leestafel met de debuten voor 2013.     

Geen opmerkingen:

Een reactie posten