Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.zondag 16 september 2012

L’empreinte de l’ange (2008), Safy Nebbou


Moederstrijd om een dochter

Deze film met de poëtische titel L’empreinte de l’ange begint met de jonge moeder Elsa die door een winkelcentrum naar de parkeergarage loopt en met haar auto door Parijs naar huis rijdt, maar gestuit wordt door een brand in de stad. Niet veel later vernemen we dat ze apotherassistente is, dat ze gescheiden leeft van haar man en een zoontje heeft van een jaar of tien dat Thomas heet. De brand blijkt een diepere betekenis te hebben in de film.

Thomas gaat op een middag naar een kinderpartijtje in een chique buurt. Als Elsa haar zoon gaat ophalen, wordt ze getroffen door het jongere zusje van het vriendje. Ze doet er alles aan om dichterbij het meisje te komen. Ze gluurt in het donker door de poort. Ze zegt zelfs tegen Claire, de moeder van het meisje, dat ze het huis wil kopen. De familie gaat namelijk vanwege de werkzaamheden van de vader naar Montreal verhuizen en heeft het huis te koop gezet. Zoon Thomas ziet de koop wel zitten. Hij is al bezig welke vriendjes uit te nodigen op zijn partijtje. Ook weet hij dat het zusje Lola heet. Die is zeven jaar oud.

Elsa kijkt later een keer op een foto van haarzelf met een baby. De man van Claire vindt het maar vreemd dat Elsa niet eens geïnformeerd heeft naar de prijs van het huis. Op de rolschaatsbaan zegt Elsa dat haar man financieel directeur is. Dat stelt Claire gerust, maar even later slaat haar gemoed om in angst als Lola, na een rondje schaatsen met Elsa, met haar hoofd tegen de boarding belandt. Gelukkig valt de schade mee. Claire krijgt echter opnieuw argwaan als Thomas tijdens het maken van een nieuwe speelafspraak vertelt dat hij niet altijd kan afspreken omdat hij ook af en toe naar zijn vader gaat. Wie is die Elsa toch die zich zo met haar dochter bemoeit? vraagt Claire zich af.

Terwijl de kijker zich al verschillende keren heeft afgevraagd wanneer Elsa eindelijk eens opening van zaken geeft, vertelt Elsa tenslotte aan Claire over haar dochtertje Lucie die als baby bij een brand in een ziekenhuis om het leven is gekomen. De confrontatie met Lola rakelde het verlies weer op. Elsa denkt zelfs dat Lola hetzelfde meisje als Lucy is en wil een DNA-test. Claire ontkent glashard. Ze zegt dat Elsa hulp moet zoeken en wordt daarin bevestigd door haar man.  

Het verhaal spitst zich toe op de strijd tussen de vrouwen over Lola. Elsa draait door en Claire kan zich niet meer concentreren op de verhuizing. De afloop is boeiend maar schept allerlei problemen die verder niet besproken worden. In de aftiteling vernemen we dat de film gebaseerd is op een waargebeurde geschiedenis.   

Vooral Elsa (Catherine Frot) speelt een prachtige rol als getraumatiseerde moeder. Met grote ogen bekijkt ze de wereld en probeert haar recht op te eisen.

Hier de trailer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten