Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



woensdag 12 september 2012

Miereneuken, Freek de Jonge, 11 september 2012


Zes kabinetten in tien jaar is niet alleen voer voor opiniepeilers maar ook voor cabaretiers. Behalve Freek de Jonge laten ook Jan Jaap van der Wal en Dolf Jansen van zich horen. In De stemming 4, de vierde verkiezingsconference die Freek de Jonge vanaf 5 september j.l. in Workum hield, ging het helaas niet meer zozeer over de politiek als wel om de manier waarop hijzelf zich manifesteert in de media, getuige de lange uitweiding over een mogelijk optreden bij De Wereld Draait Door.

De aankleding in het Compagnietheater in Amsterdam is fraai. Het decor bestaat uit een hardloopbaan en daarachter een groepje poppen met rode koppen en gekleed in hetzelfde donkerblauwe geruite kostuum als Freek. Later zegt hij dat hij twee stropdassen draagt omdat Samson daar ook veel succes mee heeft. Bij binnenkomst roept hij dat ook Rutte zou komen. Het is jammer dat hij er niet is. Hij lacht altijd, of een grap nou goed of slecht is. Later komt hij daar nog op terug. Wellicht een sneer naar de demissionair minister president, die niet tegelijk met hem in een televisieprogramma wilde. De komiek zou altijd zo zuur op de VVD reageren.

Freek opent zijn show met een dagje dat hij met zijn kleinzoon doorbracht. De toekomst van het nageslacht gaat hem aan het hart. Rutte kan dat niet zeggen, want die heeft geen kinderen. Met zijn kleinzoon loopt hij naar een bank om de jongen te laten zien hoe een euro eruit ziet. Hij kent de huidige financiële gebruiken niet meer zoals het pinsparen, waarbij je meer spaart naarmate je meer uitgeeft. De bank is ook niet meer wat het geweest is: ommuurd, beveiligd met camera’s, maar dat heeft niet geholpen want de bankrovers zitten tegenwoordig binnen. De JSF brengt hem op het leger. Hoezo hebben we dat nodig? Stormen de Belgen op naar Zeeuws-Vlaanderen omdat we de Hedwige polder niet onder water willen zetten? We hebben 1.7 miljoen rollators en kunnen die altijd in slagorde inzetten. Een mooi beeld.

Verschillende keren komt hij erop terug dat hij is opgegroeid met honderd procent vertrouwen in de mensheid en dat dat keer op keer beschaamd wordt. Op straat zag hij, nog steeds met zijn kleinzoon aan de hand, een man wat onzekere, verdachte pasjes maken. Het leek op de houding die de nieuwslezers innemen sinds ze staande het journaal presenteren. Hij waarschuwde een surveillerende agent, die op een mountainbike zat en daarom geen reet kon zien. De agent herkende de komiek en stapte op de verdachte af, waarbij hij de naam van De Jonge noemde. Het bleek een bonafide makelaar die zijn gram haalde in de Telegraaf.

Hij probeert zijn kleinzoon iets uit te leggen over politiek, maar dat komt niet aan. Het gaat de vierjarige boven de pet. Hij kijkt zijn opa aan en vraagt hem waarom hij niet dood gaat. Opa weet niet wat hij daarop moet zeggen. Pas aan het eind van de show geeft Freek het antwoord. Hij is nu al benieuwd naar de volgende verkiezingen en wil graag zien wat zijn kleinzoon van de wereld gaat maken. 

Freek zou op Marianne Thieme willen stemmen als ze ervoor zorgt dat de huisdieren beteugeld worden. Laatst was er ergens een kakkerlakkenplaag omdat iemand die een reptielachtig huisdier hield de kakkerlakken die als voedsel dienden vrijliet in een parkje. De 50 plus partij omschrijft hij als te vette oude kaas. Roemer heeft zich te snel rijk gerekend. 

Daarna volgt een heel verhaal over een uitnodiging om te spreken op een feestdag voor de VNG op het Malieveld. Hij sprak daar een vrouwelijke afgevaardigde uit Saba, tegenwoordig ook een Nederlandse gemeente. Toen Gerd Leers haar in het oog kreeg, sommeerde hij haar terug te gaan omdat het daar veilig genoeg was. Opstelten knoopte zijn jasje dicht en herstelde de rust. Later liep Mark Rutte weg, omdat Freek een verband legde tussen het eerste liberale kabinet van kort Van der Linden en het laatste, net zo korte. Zijn toespraak over het land dat in coma lag, viel niet goed, maar Beatrix zond hem een inspirerende blik die hij aan de zaal probeerde terug te geven. 

Hij refereert aan de laffe toespraak van Rutte tegen de Olympische sporters, die beladen met medailles thuiskwamen. Waarom sprong de man, desnoods met een pilletje, niet over zijn schaduw heen om een ferm pleidooi te houden voor de Spelen in Nederland in 1928. Stort allemaal die duizend euro terug en we komen een heel eind. Daarnaast gaat de overheid pinsparen.

Een show met kwaliteit al miste ik op het eind een pleidooi recht uit het hart voor een nieuwe duurzame toekomst waarin we onze idealen kunnen verwezenlijken. 

2 opmerkingen:

  1. Beste Rein,

    Je schrijft hier een zakelijk verslag, zoals je die tot mijn genoegen schrijft bij boeken en films of bij bijv. 'Zomergasten'. Heel praktisch: waar gaat of ging het ook alweer allemaal over en wat komt of kwam er aan de orde.
    Die aanpak werkt hier niet. Het wordt los zand.

    De Jonge vertelt een verhaal, een ogenschijnlijk klein kroniekje, met absurde en absurdistische uitweidingen, maar alles hangt samen.
    "We hebben 1.7 miljoen rollators en kunnen die altijd in slagorde inzetten." (De Jonge)
    'Een mooi beeld', schrijf je.
    Dat ís een mooi beeld, maar alleen als je álles erbij ziet wat hij daarbij vertelde, of als je vertelt wat hij daarbij met steeds bredere gebaren liet zien. Die slagorde bestond uit zich alsmaar uitbreidende elkaar voortduwende geledingen en rijen. Rotten. Bejaarden met stokken, mantelzorgers. Een onverslaanbaar leger. King Lear.

    De Jonge: een dwarse kijk, die van de schering en de inslag. Er zijn altijd meerdere of parallelle rode draden in zijn verhalen. Hij breit en haakt en punnikt in niet eens onnavolgbare associaties.

    Je schrijft dat het in 'De stemming 4' "helaas niet meer zozeer ging over politiek alswel over de manier waarop de Jonge zichzelf manifesteert in de media, getuige de lange uitweiding over een mogelijk optreden in DWDD".
    Ging het bij De Jonge altijd over politiek? Ik geloof het niet. Maar die 'gezaghebber van Saba' en Gert Leers (een meesterlijke metafoor), Jorritsma met die steen, dat gaat allemaal wel degelijk over politiek. Die sketch (want dat was het en die kon niet anders dan zo breed mogelijk uitgesponnen zijn) gaat in zoverre over politiek dat die laat zien hoe media en politici met hun spindoctors en bekende Nederlanders één groot recept voor de 'broodschotel' zijn gaan vormen.

    Die broodschotel, die álles bindt en/of volkomen uit elkaar gooit. Neerlands hopeloze hoop.
    Tot slot. Je miste "dat pleidooi recht uit het hart voor een nieuwe duurzame toekomst waarin we onze idealen kunnen verwezenlijken". Maar man, daar hebben we De Jonge toch niet voor?! Die heeft zijn handen vol aan de verhalen en hun samenhang. En aan de duurzaamheid ervan.

    En helemaal tot slot, DD Rutte wilde liever niet met De Jonge geconfronteerd worden (in '1 voor de verkiezingen'), omdat hij zuur, links en 'van gisteren' was. De Jonge dus; hijzelf natuurlijk niet, want hij is zoet, rechts en op het hysterische af 'van vandaag'.
    Dat is jammer, want hij zou meer 'van morgen' moeten zijn.
    "Jongens meisjes, kijk nu goed wat die Dappere Dodo doet". Hij kiest zijn eigen coulissen. (Het historische plaatje laat zich hier jammergenoeg niet plaatsen.)

    Hartgroet,
    Han

    PS De titel is 'Miereneuken'. De Jonge doet niet mee aan het gebruik van die idiote tussen-n.
    PPS Er zaten nogal wat gratuïte grappen in deze show. En die schaduw, die à la Peter Pan ineens niet meer bestond of juist wel om er overheen te springen: geforceerd en intussen al gedateerd.
    hd

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja Hanneke, dat beeld van dat leger rollators wordt inderdaad sterker als je de term rotten daarbij laat vallen en die mantelzorgers erbij ziet.
    Ik dacht dat Freek in vorige verkiezingsconferences meer concreet inging op de politieke actualiteit. En verder mag hij van mij wel zeggen waar het op staat.
    Dat historische plaatje begrijp ik niet, maar verder bedankt voor je reactie.
    p.s. ik zal de titel wijzigen.

    BeantwoordenVerwijderen