Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



zaterdag 8 september 2012

De voedselspeculant, VPRO-Tegenlicht, 21 november 2011


Immorele handel in graan

In deze uitzending met de ondertitel Geld, graan en revolutie onderzoekt Kees Brouwer de relatie tussen speculatie en revolutie op een ongebruikelijke manier. Hij gaat zelf meedoen met de speculatie. Hij bietst van de baas van de VPRO 5000 euro en legt zijn oor te luister bij beleggingsadviseur Ruud van Megen. Speculanten zijn op zoek naar veel rendement en grondstoffen zitten op dit moment in de lift. Daar doet de bijgevoegde foto van de Tunesiër die met een stokbrood de strijd aangaat met de ME niets aan af. Regeringen staan machteloos.

Van Megen moet even nadenken wat voor soort aandelen Brouwer het beste kan nemen en komt dan uit op turbo’s. Vijf stuks op het gebied van wintertarwe, rijst, mais, suiker en magere varkens. Brouwer stapt naar de directeur van RBS om te vragen of hij de 1000 euro die hij in tarwe gestoken heeft, ergens kan terugvinden. De man kijkt hem wat vreemd aan: een turbo heeft geen invloed op de grondstof maar volgt de koers van de onderliggende waarde. Als Brouwer aanhoudt dat zijn aandeel toch ergens moet zijn terug te vinden zegt de man dat zijn aandeel slechts een onbeduidende fractie is van de totale handel in tarwe.

Inmiddels is Brouwer al heel wat geld kwijt geraakt. Het verdwijnt als sneeuw voor de zon. Hij gaat naar Tunesië waar de Arabische lente begon met een broodopstand, omdat de prijs van brood hoger werd. Graan is het basisvoedsel. Tunesië was ooit de graanschuur van het Romeinse Rijk, maar importeert tegenwoordig graan. Het land subsidieert de broodprijs. Een minister zegt dat de prijs door speculatie veel te hoog wordt. Hij vindt dat immoreel. Een importeur die uit de VS invoert, zegt dat het evenwicht tussen Noord en Zuid door grote ondernemingen verstoord wordt.

Brouwer boekt inmiddels winst. Hij gaat met Van Megen naar een beurs in Londen en hoort van Ann Berg dat de handel in grondstoffen lucratief en anoniem is en dat hij naar Chicago moet gaan om daar meer over aan de weet te komen. Brouwer ontmoet een handelaar die in 2008 in Washington getuigde over de exorbitante speculatie in graan. Daar is toen niets mee gebeurd vanwege een prijsval, maar hij zou weer opnieuw kunnen gaan. Directeur Lehman van de Chicago Board of Trade zegt dat speculatie een nuttige functie heeft in de schakel tussen productie, opslag en verkoop. Wachtman, een boer die wintergraan verbouwt, zegt dat hij met deze nieuwe onzekere factor te maken heeft net als met het weer. Gensler, de baas van de CFTC, de commissie die op eerlijke handel moet toezien, houdt zich op de vlakte. De handelaar zoekt tevergeefs een handelaar die met Brouwer wil praten. Niemand van Goldman Sachs, JPMorgan of Barclays wil praten. Buiten houden mensen een demonstratie. People over profit luidt een van hun leuzen.  

Brouwer heeft inmiddels veel geld verloren door op eigen houtje zijn mais aandeel om te zetten in koffie, maar de kijker veel duidelijk gemaakt over een vorm van witteboordencriminaliteit die veel aardbewoners tot hongersnood en armoede veroordeelt.     

Hier meer over het onderwerp.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten