Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.donderdag 22 december 2011

Happy People: A Year in the Taiga (2010), documentaire film van Werner Herzog en Dimitry VasyokovHet dorpje Bakhita aan de Yenisei rivier in de Siberische taiga is alleen per helicopter bereikbaar en in de zomermaanden per boot. Onder de driehonderd inwoners zijn enkele pelsjagers die vanaf begin augustus tot eind februari de taiga afstropen. Het leven wordt nog helemaal beïnvloed door de seizoenen. De documentaire bestaat daarom ook uit vier delen.

Lente

De ganzen kondigen het voorjaar aan. Op 1 mei eindigt de winter. Symbolisch wordt een pop verbrand. Op 9 mei viert men het einde van de tweede wereldoorlog. Het ijs breekt en wordt in een enorme stroom schotsen richting de Noordelijke IJszee gevoerd.
Genadi Tejanov maakt ski’s, waarmee hij zich door de sneeuw begeeft, hoewel dat tegenwoordig ook met de sneeuwscooter gebeurt. Allereerst zegt hij wiggen in een boomstam, waardoor het hout goed splijt.
Men maakt ook boomkano’s, waarmee men vist en op eenden jaagt.
De jagers hebben een basishut en andere hutten waar ze in overnachten als ze verderop zijn. In de lente en de zomer maken ze met een bijl nieuwe houtvallen, waarin ze sabelmarters vangen. Ze hebben ieder een jachtterrein van 1500 vierkante kilometer, hun ooit toegewezen door de staat.


Zomer

Het is twintig uur per dag licht, de tijd om voedsel te verbouwen.
De pelsjagers maken nieuwe hutten en isoleren die met aarde en mos. Alleen de zaag is electrisch. Proviand wordt hoog in de boom opgeslagen tegen beren Er zijn veel muggen. Zelfgemaakt teer van de berkenkast helpt daartegen.
Cruiseschepen varen voorbij, waaronder één met een politicus aan boord die stemmen werft in ruil voor graan.
Men verzamelt dennenappels, het voedsel van de sabelmarter.
Genadi gaat verder met zijn ski’s. hij schaaft en zet de voorkant in een klem.
Drijfhout wordt opgehaald voor brandhout. Een taak voor de Ketten. Hun cultuur is verloren gegaan. Een vrouw maakt nog beschermpoppen. Het is de vraag of het door de Russen komt dat ze zoveel wodka drinken.

Herfst

Oogsttijd, ook vissen in de rivier die nog vol voedsel zit. De snoeken zijn voor de honden.
De regentijd. De sneeuwscooters gaan in de boot als het water hoog genoeg staat. Men foerageert en neemt afscheid met een glaasje sterke wodka. Michaël Tarkovski, familie van de filmmaker, is een van de pelsjagers. Hij legt het brood boven in de boom met een strook plastic rond de stam tegen muizen.
Men brengt alle hutten in gereedheid voor de winter.

Winter

Ook in het dorp is men noodgedwongen onafhankelijk. Men maakt wakken om vis te vangen.
Genadi vertelt dat hij geen vee kon slachten, maar hier in de taiga gaat het erom wie het slimst is, de mens of het dier. Zijn hond laat hij buiten de hut. Die krijgt ook weinig ontbijt. Hij houdt zijn hond weg van de vallen door een speciale hondenval te maken, waardoor de hond leerde dat een val niet prettig was. Volgens Genadi die voortglijdt op zijn ski’s heeft een sneeuwscooter zijn beperkingen.
De pelsjagers volgen elke dag hetzelfde patroon in de kou en de stilte, maar op oudjaar gaan ze terug naar het dorp. De hond van Genadi rent 150 kilometer naast de slee. Het is mild met 33 graden onder nul. Aangekomen in het dorp heeft de hond honger. Na de kerst op 6 januari gaat men weer terug naar de taiga.

Indrukwekkend, dit beeld van Werner Herzog van Siberië, waarin de bijl een noodzakelijk instrument is. De pelsjagers noemen zichzelf gelukkig, omdat ze onafhankelijk zijn en midden in de natuur leven. Hier een promo. Hier een introductie door de maker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten