Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.maandag 5 december 2011

Filmrecensie: Love conquers all (2006), Chui Mui Tan


Overwint de liefde alles?

De film begint meteen al prachtig met een lange shot van An Ping in de bus. Alsof die tot in haar ziel gaat. Ze is op weg naar haar tante in Kuala Lumpur, die daar een eettentje heeft waarin ze gaat werken. Ze draagt een hemdje met daarop het woord Cheerful. De oude man die naast haar zit wil dat ze plaats wisselt omdat hij hoofdpijn heeft. Ze heeft geen bezwaar. Een lieve meid die An Ping. Haar jonge nichtje dat een schrijfvriendje heeft is verguld dat ze bij hen komt wonen.

Haar schoonheid trekt jongens aan, die niet van haar zijn weg te slaan. Ook niet als ze in een openbare gelegenheid naar huis belt en zelfs niet naar haar vriendje. Het kan niet anders dat ze ingaat op een voorstel van een jongen, John, om een tochtje in zijn auto te maken. In de scène die zich afspeelt op de snelweg wil ze terug. John zegt dat ze dan maar uit de auto moet springen. Hij stopt bij zee en klopt aan bij een huisje. Bij een vrouw eten ze wat. In een café ontmoet John een vriend. Hij vertelt An Ping dat zijn vriend een pooier is. Dat hij eerst een meisje versiert, daarna verdwijnt en een maat inschakelt om het meisje geld te vragen, dat ze niet heeft zodat ze in de prostitutie gaat werken om eraan te komen. Later verkoopt hij dat meisje aan het buitenland. Zo’n meisje denkt dat liefde alles overwint. Het nichtje moet een brief posten. Haar vriendje noemt zich de Grote Onbekende. Hij woont ook in Kuala Lumpur maar het is te ver op de scooter om hem op te zoeken.

John staat voor het huis van de tante. Hij is overstuur. Zijn vriend is vermoord en hij vreest het ergste. Hij vraagt of An zijn vriendin wil zijn. Hij kookt voor haar en vrijt met haar. Voor An ping is het de eerste keer. Na afloop kijkt ze naar de regen. Ze belt weer naar haar vriendje thuis in het bijzijn van John. Die zegt dat als dat vriendje echt van haar houdt, hij haar niet met een ander naar bed laat gaan. Hij krijgt een telefoontje dat hij naar Singapore moet. Hij blijft lang weg. De kijker ziet de bui al hangen. An werkt in het eettentje en bidt voor een huisaltaartje in de tuin van haar tante. Een maat van John meldt dat John in de problemen zit en geld nodig heeft. Hoewel An kan weten waar ze intuint, belt ze haar moeder om geld. Het is niet genoeg, zegt de maat als hij het geld telt. Er blijft maar een mogelijkheid over.

Aan het eind zien we het nichtje achterop de scooter bij haar moeder naar het huis van haar penvriendje rijden. De Grote Onbekende is echter niet thuis. Onverrichterzake keren ze naar huis terug. Begeleid door marsmuziek en op de achtergrond het gebrom van het scootertje.

De schoonheid van deze film bestaat in de rustige lange shots van An Ping, de authentieke beelden van Kuala Lumpur, het feit dat het sterke verhaal getoond wordt en niet uitgelegd. Prachtig!   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten