Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.woensdag 14 december 2011

Filmrecensie: Thrive, what on earth will it take? (2011), Foster Gamble.


Het loopt naar 2012 en daarmee nemen de problemen in de wereld toe en ook de initiatieven om daar wat aan te doen. 
Het project Thrive, een begrip dat volgend het woordenboek to grow strong and healthy betekent, is daar een voorbeeld van. 

De gelijknamige film begin als een natuurdocumentaire. De schoonheid van de natuur staat in scherpe tegenstelling tot wat wij mensen ervan gemaakt hebben. Foster Gamble studeerde in Cincinatti, Ohio en onderzoekt al zijn leven lang hoe dat komt. Hij doet daarvan verslag in een zetel die ergens in de ruimte hangt, soms met rook aan zijn voeten. Hij ondervraagt een hele rits deskundigen, zodat het lijkt alsof er niemand op de wereld aan de beweringen kan twijfelen. Als in een spannend jongensboek gaat het over het ontdekken van de code.
The code may be our most powerful key to thriving, noteer ik van de website. We are not a mistake, we are mistaken, zegt Gamble die vitals, nagivating insights en patterns onderscheidt.
‘It is a pattern in nature that exists everywhere from atoms to galaxies. It's called a "torus." You can see it in a seed, a fruit, a hurricane, even the electromagnetic field around a person or the earth. It's how life sustains and evolves itself, and it serves as a universal template for sustainability in all our systems.’
Het gaat om universele energie die ook Einstein al op het spoor was: een quantum is een pakketje heelheid. Duane Elgin legt uit dat het om zelforganiserende systemen gaat. Kosmoloog Nassim Haramein weet dat galaxic systems uit die patronen bestaan. De infinite torus flow die gratis energie kan leveren, was al bekend was bij de Azteken, de Amerikaanse indianen en de oude Egyptenaren.
Gamble vraagt zich of hoe die kennis hier gekomen is en komt opThe Extra Terrestrial, E.T. Zie de graancirkels, waarmee buitenaardse wezens ons willen wijzen op die universele energie. Wetenschappers die ermee experimenteerden werden aangevallen en hun werk vernietigd. De vraag is: waarom? Het antwoord luidt dat het industriële militaire complex daar tegen is. Gratis energie zou een geopolitieke aardverschuiving veroorzaken.

Gamble ontvangt zijn vrouw Kimberley, die nog eens zegt dat veel maatschappelijke problemen met het tekort aan energie te maken hebben. Dan wordt het onderwerp verlegd naar de financiële wereld die de wereld controleert. De federal reserve moet het ontgelden. Bail out the people, not the banks, lees ik op een spandoek. De happy few heeft een global domination agenda. Men wil ons overheersen en hebben al een monopolie op het gebied van geld, energie, voedsel en water.
Het is jammer dat Gamble het micro krediet niet ter sprake brengt. 
Big brother is er al, we zitten al in de matrix. Ook de Europese Unie past in het plan. Zelfs de aanval op Amerika op 9-11 was een complot om de olie voorziening veilig te stellen. Het is de bedoeling de wereldbevolking door eugenetica te decimeren. Zo onwaarschijnlijk is dat niet. Kijk naar Duitsland 1932. Ons sperma neemt volgens een statistiek in kwaliteit af.
Een nieuwe richting gaat om de ziel van de mensheid, over onze natuur die sociaal is en niet egoïstisch. Gamble krijgt steeds meer het irritante toontje van een predikant. Hij weet dat we niet kansloos zijn want we zijn in de meerderheid en de happy few heeft ons nodig om hun doelen te verwezenlijken. We kunnen ons net als Ghandi verzetten. In India zijn freedom zones waarin geen gif in mag, in Bolivia is er een grassroot movement. Er gebeurt veel waar we niet van horen. Het is van belang ervoor te zorgen dat internationale belastingen op klimaat er niet komen.
Wat? Gamble zegt dat hij beïnvloed is door Ludwig von Mises, die ook niets moest hebben van collectieve organisatie. Naar hem is ook een instituut vernoemd. Vrijheid is voor Gamble een belangrijk principe, zijn project ademt een geweldloze, anarchistische sfeer. 
Kimberley, die de film produceerde, roept ons op ons uit te spreken, een plaatselijke bank te kiezen, verantwoordelijk boodschappen te doen. Gamble zelf ziet wel wat in Aikido. Als je je door je innerlijk laat leiden ga je altijd de goede kant op, zegt een zen meester. Deepak Chopra mag nog een woordje zeggen en Amy Goodman roept: Power to the people. Sta op voor vrijheid, zegt Gamble, met suggestieve muziek op de achtergrond, let’s make it happen.

Het is erg naïef allemaal, het hangt als los zand aan elkaar. Een nieuw soort Aquarius samenzwering. Kretologie die de democraten en republikeinen in de V.S. met elkaar moet verzoenen. De Gambles trappen nogal wat open deuren in, zien spoken wanneer ze bijvoorbeeld de Europese Unie of een wereldregering als een gevaar zien, terwijl juist politieke macht nodig is om de economische heerschappij van de enkelen te beteugelen en het liefst nog te vervangen door een duurzame en rechtvaardige ordening.
Voor mensen die er geen genoeg van kunnen krijgen: zie hier de website.

1 opmerking:

 1. Het is naar mijn mening idealisme en idealisme leidt soms toch tot prachtige ideeën. Kijk eens op:
  http://www.free-energy-info.co.uk/Chapter1.pdf
  en http://www.youtube.com/watch?v=epLOEaoPMFU&feature=player_embedded

  Het zou toch prachtig zijn als het wel zou werken voor onze toekomst?

  vriendelijke groet,

  Norma

  BeantwoordenVerwijderen