Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.dinsdag 13 december 2011

The Gathering Storm (2002), tv-film van Richard Loncraine


Een goedige maar vastbesloten oude baas.

Engelse historische films zijn altijd prima verzorgd en een genoegen om naar te kijken. Dat geldt ook voor The Gathering Storm, die begint met prachtige beelden van een oude zwarte auto die in 1934 het landgoed Chartwell nadert. Winston Churchill stapt uit en met een dikke sigaar in zijn mond en een vastbesloten blik beklimt hij de heuvel en ziet de slag om Blenheim voor zich met Marlborough die hem even aankijkt. Dat blijkt een droom geweest. De vermoeide oude baas loopt in zijn nakie naar de wc en terwijl hij plast houdt hij alvast een toespraak tot het parlement.

Churchill was een Tory die anders dan de meeste van zijn partijgenoten beducht was voor Hitler. Hij had echter weinig aanzien omdat hij zich eerder vergist had in de mogelijkheid om India voor het Britse rijk te behouden. Met spijt constateert hij dat men vroeger graag naar hem luisterde als hij een toespraak hield. Hij weet geheime documenten over de opbouw van de Duitse luchtmacht in handen te krijgen en daarmee andere parlementariërs te waarschuwen. DBK is zijn devies. Door Blijven Kloten. Conquer or die.

In zijn priveleven loopt ook niet alles van een leien dakje. Hij heeft veel geld verloren tijdens de beurscrisis van 1929 en kan, met alle huishouding, eigenlijk geen vruchtencake meer betalen. Zijn vrouw Clemmie is zeer onafhankelijk en gaat met een andere heer op een verre reis naar Madras. Als hij daar eerst tijdens het eten bezwaren tegen uit, gooit ze de schalen door de eetkamer en verdwijnt naar haar eigen kamer. Het dienstertje kijkt wat ongelukkig naar de scherven. ‘The sprouts misbehaved,’ zegt Winston. Vervolgens gaat hij naar Clemmie om zijn excuses aan te bieden. 

Churchill was iemand die zichzelf actief moest bezighouden om niet door de Zwarte Hond, zijn melancholie, aangevallen te worden. Hij metselde, schilderde en schreef. Met zijn onafscheidelijke grote sigaar, zijn goedmoedigheid en zijn onafhankelijke maar toch altijd trouwe vrouw deed hij, of in ieder geval de acteur Albert Finney, me ook denken aan Joop den Uyl. Vastberaden mannen. Een genot om naar te kijken. Net als naar Vanessa Redgrave die Clemmie speelt. 

The Gathering Storm is een stijlvolle BBC –HBO co productie over de levensperiode van Winston Churchill in de jaren voor de tweede wereldoorlog. De titel is hetzelfde als die van het eerste deel van diens zesdelige autobiografische geschiedenis over de oorlog. De film is in twaalf stukjes op You tube te zien. 

Als appetizer kunt u de eerste tien minuten op You tube bekijken en het moet al vreemd zijn als u dan niet verkocht bent.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten