Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



zaterdag 3 december 2011

De aanklager (2010), documentaire van Barry Stevens


Een scheids maakt geen vrienden.

Dit filmportret van de Amerikaan Barry Stevens over Luis Moreno-Ocampo, hoofdaanklager van het Internationale Strafhof, dat in 1998 in Rome werd opgericht, is actueel omdat zijn termijn er na zeven jaar op zit en de Argentijn zijn laatste dagen in Den Haag slijt. Het is zijn taak om oorlogsmisdadigers te vervolgen, maar hij is afhankelijk van de medewerking van anderen.

De documentaire, in het Engels Prosecutor, begint in Democratische Republiek Congo waar Moreno uit een helicopter stapt om de dorpsbevolking toe te spreken (zie foto) en uit te leggen waarom hun dorpshoofd aangeklaagd is. Jambo heet goedendag hier, fluistert de man die hem ontvangt, hem in.

Darfur was een moeilijke zaak. In 2003 werd de opstand tegen Soedan genadeloos neergeslagen. Moreno wil Omar al Bashir, het staatshoofd van Soedan, laten vervolgen en vaardigt in 2008 een arrestatiebevel uit vanwege diens personele aandeel in de slachting. Omdat Omar het bevel naast zich neerlegt, moet Moreno wachten tot rechters hun oordeel hebben uitgesproken. Als wraak wijst Omar dertien hulporganisaties uit. ‘Het kan hier niet erger,’ zegt een inwoner uit Darfur, die het IHS steunt. Omar wil een uitspraak van de Veiligheidsraad. omdat hij vindt dat Moreno het op Afrika gemunt heeft. Moreno spreekt de Veiligheidsraad toe, die uitspreekt dat het proces kan doorgaan, al heeft men Omar nog niet te pakken.

Criticus Mahmood Mandani van Columbia University stelt dat men tegenstanders nodig heeft voor een politiek compromis en dat men het geweld bij de bron moet aanpakken. Moreno vindt echter dat de wet de grens is, waar men niet overheen mag. In de jaren tachtig klaagde hij het Videla regime aan. Hij dacht dat het de belangrijkste taak in zijn leven was, maar het bleek een voorbereiding op zijn functie als hoofdaanklager van het IHS.

Het eerste proces in 2009 ging tegen Thomas Lubanga, die kindsoldaten inzette in Congo. Na de strijd in Darfur begonnen daar oorlogen tussen twee verschillende stammen, die vier maal zoveel slachtoffers maakten. Fatou, zijn beoogd opvolger, ondervraagt getuigen. Ben Ferencz, aanklager tijdens de Neurenbergprocessen zegt dat hij het gemakkelijker had, omdat alles geregeld was. Hij wordt in dit eerste proces benoemd tot ere-aanklager.

Het IHS ontbeert de steun van de supermachten V.S, China en Rusland. Het eerste proces kreeg veel media-aandacht. in Congo keek men mee. Een getuige trekt zijn woorden na een schorsing in, hetgeen een tegenslag voor Moreno is. Hij bereidt inmiddels een zaak voor tegen een van Luganda’s vijanden, Mathieu Ngudjolo, opdat de bevolking meer vertrouwen in het Hof krijgt. Als Moreno hoort dat getuigen bedreigd worden, gaat hij naar Congo om met de leiders van de twee partijen te praten en de bevolking toe te spreken. ‘Mijn onpartijdigheid wordt niet gewaardeerd,’ zegt Moreno. ‘Net als in een voetbalwedstrijd heeft een scheidsrechter geen fans, terwijl ze die wel heel hard nodig hebben.’ Ontroerend is de ontmoeting met de moeder van Mathieu. 

Een man met een missie, schreef Trouw op 2 dec. j.l. over Moreno. In de documentaire doet hij zich voor als een schappelijke grappige man, maar in een ander krantenartikel in het eerste katern over zijn beoogd opvolger, de Gambiaanse Fatou Bensouda, wordt gezegd dat hij ook erg bot kon zijn en dat zij anders leiding zal geven. ‘Ocampo staat bekend als arrogant en dictatoriaal. Bensouda, getrouwd met een Marokkaanse zakenman en moeder van twee kinderen, lijkt gemakkelijker in de omgang.’


Geen opmerkingen:

Een reactie posten