Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.maandag 19 december 2011

Arab attraction, documentaire van Andreas Horvath en Monika Muskala


Oostenrijkse feministe wordt moslimvrouw.

Gangbaar is dat een zich gevangen voelende moslimvrouw de sluiers afwerpt en zich stort in de vrijheid, maar in deze documentaire over de Oostenrijkse feministe Barbara Wally, de vroegere directeur van de Internationale Zomeracademie voor beeldende kunst in Salzburg, zien we het tegenovergestelde. Ze werd tijdens een tiendaagse rondreis door Jemen verliefd op de streng gelovige chauffeur Khader en werd zijn vrouw.

In 2007 zijn ze getrouwd, hoewel Khader al getrouwd was en aanvankelijk niet meer dan één vrouw wilde. De eerste vrouw van Khader was razend want voor haar betekende het sociale degradatie.

Wally woont een gedeelte van het jaar in Sana’a, Jemen. Ze heeft een hele ontwikkeling doorgemakt vanaf het moment dat ze de rondreis maakte. In Aden kreeg ze koorts en ze lag ziek bij Khader op de achterbank van zijn auto. Tijdens het kamperen in de woestijn kreeg ze een magisch gevoel en de volgende dag was ze weer fit en vrolijk.

Terug in Salzburg had ze gemengde gevoelens over de Zomeracademie. Ze vond dat de exposities zwakker werden, dat er een neergang te zien was in de moderne kunst. De feministische kunst uit de jaren zestig was mooi, de situatie in Jemen te vergelijken met Oostenrijk onder het juk van de rooms-katholieke kerk.

In het vliegtuig op weg naar Jemen bekijkt ze de gebedstijden. We zien een dans van mannen met rituele dolken. In Sana’a mag ze niet zonder hoofddoek in de tuin. Daar zou haar man op worden aangekeken.

Ze was niet tegen de toetreding van Oostenrijk tot de Europese unie in 1995. Ze kocht een huisje in Somova, Roemenië aan de grens met Oekraïne, omdat ze dacht dat de buitengrens van Europa zou worden, maar wil dat kwijt. Ze maakt er snoek klaar. plukt paddelstoelen in een bos, ze moet lopen zegt ze als ze van streek is, zegt ze. In Jemen kan dat niet.

Sjeik Abdullah Hussein Fardj zegt dat Wally dat regels van de islam accepteerde. Op terugbekering staat de doodstraf, al wordt die niet in praktijk gebracht. Dat is vergelijkbaar met landverraad. God verraden is nog erger. Een Saoedische psychiater kreeg in Engeland een feministe op zijn spreekuur met psychische klachten. Het bleek dat ze het liefst echtgenote wilde worden, god heeft de vrouw voor het moederschap geschapen. Polygamie is toegestaan omdat de seksuele leven voor een vrouw erg zwaar is en er is een vrouwenoverschot in de wereld, wat zou men daar anders mee moeten?

Het vreemde is dat Wally er bij zit en daar niets tegen in brengt. Ze speelt later in haar huis domino met Monika terwijl Khader bij zijn eerste vrouw is, met wie hij ook kinderen heeft. Volgens de koran moet hij zijn vrouwen gelijke aandacht geven. Hij kauwt eerst qat met een neef, die zijn mond vol heeft over de verdrijving van de Israelieten. Wally vindt het moeilijk haar man te delen. Ze heeft veel nagedacht over de dood omdat haar moeder daar twintig jaar met worstelde en haar eerdere man aan Parkinson overleed. De dood en haar betrokkenheid bij de islam hebben met elkaar te maken. Zij heeft angst voor de dood. Voor de islam is het individuele bestaan niet zo belangrijk. Zo viert men bijvoorbeeld niet de naamdag.

In de aftiteling lezen we dat Wally inmiddels met haar man een reisbureau runt in Jemen. De reportage is niet meteen reclame daarvoor. Een ander nieuw project is een multimedia opleiding voor vrouwen in Jemen, dat na de samenvoeging van Noord en Zuid in 1991 economische en politiek achteruit gaat en op de vijftiende plaats staat van de Failed States Index. Wellicht dat het aftreden van Saleh daar verandering in brengt. Haar huis in Roemenië staat nog te koop. In 2010 werd bij haar een ongeneeslijke oogziekte geconstateerd, waardoor ze uiteindelijk haar gezichtsvermogen zal moeten missen.
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten