Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.dinsdag 2 juli 2013

Khandro Rinpoche (2013), documentaire van Babet VanLoo‘Probeer eens minder voorspelbaar te zijn.’

In de Tibetaanse traditie wordt de opvolging gewoonlijk geregeld door lama’s en tulku’s die ontdekt worden als reïncarnaties van eerdere meesters. De opvolging binnen een familielijn komt minder vaak voor, maar de familie Mindrolling levert al decennia lang meesters af, waaronder de huidige Khandro, die natuurlijk wel al zodanig herkend werd.
Bijzonder is de vrouwelijke opvolging in deze familie,want de cultuur wordt gedomineerd door mannen. Inmiddels is er een baby geboren die straks het stokje kan overnemen.
Khandro volgde op haar elfde haar vader op als hoofd van een opleidingsinstituut in India. Ze stichtte later samen met haar zus het Lotus Garden Centrum in Virginia. Het is belangrijk dat men in het westen los komt van de oosterse afhankelijkheid, zegt ze. 

Babet VanLoo maakte een portret van deze bijzondere vrouw, die ons meteen al oproept om minder voorspelbaar te zijn. Daarna horen we een stel volgelingen, waaronder een vroeger fotomodel en een zeer openhartige zwarte vrouwelijke Amerikaanse rechter, die vertellen hoe geweldig Khandro is. Ze is iemand die doet wat ze zegt. Het model stond in haar carrière erg onder druk en dat haalde haar uit haar evenwicht, de Amerikaanse rechter probeert altijd contact te maken met de misdadiger en ziet het vonnis niet als een veroordeling. Een mens heeft altijd een keuze. Zelf heeft ze het moeilijk gehad met de keuze van haar eigen kinderen, zegt ze terwijl de tranen over haar wangen biggelen, maar ze leerde daarvan om niet haar eigen ideeën aan hen op te dringen maar hen ruimte te geven waardoor ze gingen stralen.

Jann Jackson is een van de vijf lopons die Khandro assisteren en de leiding hebben gedurende de winter als ze in India is. Jann Jackson houdt zich bezig met de ondersteuning van behoeftige kinderen in de wereld. Een andere lopon die altijd boos was over de achterstelling an de vrouw ten opzichte van de man heeft geleerd haar boosheid te overstijgen en daarna kreeg ze veel meer respons.

Khandro spreekt over het belang van volledige inzet om een transformatie te bereiken door gewoontepatronen op te geven. Vaak is er een kloof tussen theorie en praktijk. Men vindt het boeiend zich in de boeddhistische concepten te verdiepen maar het gaat erom zich de concepten eigen te maken. Anders is het gevaar groot van een spiritueel materialisme. Be the concept, zegt Khandro dan ook. Het gaat erom zich bewust te worden van de huidige toestand van de verduisterde geest en de veel verder reikende geestelijke mogelijkheden. Door blokkades als gevolg van hoop, agressie en wat dan ook ontstaan gewoontepatronen. Het is belangrijk te verlangen naar die andere toestand. Zie jezelf als een zieke patiënt die graag wil genezen.

Innerlijke vrede lijkt veel op tevredenheid. Dat straalt men uit naar anderen. Door een breder perspectief wordt de aandacht van jezelf naar buiten gericht. Onze individualistische cultuur leidt algauw tot een rigide geest zonder ruimte met frustratie en agressie of depressie als gevolg. Het gebrek aan zelfvertrouwen kan worden opgeheven door een andere kijk op het leven. Het simpele idee dat niemand wil lijden is daartoe genoeg. Een mannelijke volgeling zegt dat verlichting in één leven tot de mogelijkheden behoort.

Khandro is een voorstander van serieuze en systematische beoefening, waarbij veel rituelen plaatsvinden, maar ze heeft ook veel humor. In Berlijn zei ze tijdens een lezing die tegelijk in het Duits vertaald werd, dat de vrouw met dat kale hoofd alleen in de hoofden van het publiek aanwezig was, net als de vertaler.

Hier de site van deze Tibetaanse meesteres zelf met haar biografie en online teachings, hier meer informatie over Jann Jackson.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten