Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.zondag 21 juli 2013

Filmrecensie: Shortbus (2006), John Cameron MitchellSekstherapeute kan geen orgasme krijgen.

Shortbus is een club in New York waar men zich te buiten kan gaan aan alle mogelijke seksueel genot. De verschillende personen die een hoofdrol spelen komen daar samen. Sofia, een relatietherapeut die geen orgasme kan krijgen, wordt uitgenodigd door het homostel Jamie en James. Ook punkster Severin zien we daar in een vrouwengroep, geleid door de aantrekkelijke Bitch.

Deze personen worden, op Bitch na, eerst geïntroduceerd op hun eigen terrein. Shortbus begint, na een animatie met een helicopterview vanaf het Vrijheidsbeeld Manhattan in, met James die naakt in een yogahouding aan zijn pik zuigt. Zonder dat hij het weet wordt hij gefilmd door een overbuurman. Punkster Severin slaat haar naakte vriend, maar wil niet met hem neuken, de Canadees-Chinese Sofia neukt in alle standen met haar man Rob, maar een orgasme zit er niet in. In de film wordt alles expliciet getoond. Een seksfilm met een verhaal.

James en Jamie komen bij Sofia op bezoek omdat ze al vijf jaar samen zijn en graag eens anderen wat liefde willen geven. Jamie noemt haar een sekstherapeute, maar zelf noemt ze zich liever een relatie therapeut. Sofia stuurt Jamie weg om alleen met James te praten, die vroeger een homohoer was. Hij vertelt over een afschuwelijk voorval in het zwembad van de gymzaal, waar hij werkt. Een oudere man lag op de bodem van het zwembad. Reanimereren hielp niet meer.    

Sofia (Sook-Yin Lee) is wat onwennig in de club Shortbus. Ze wordt rondgeleid door de nicht Justin Bond door de verschillende kamers waar men zeer actief met elkaar bezig is. James en Jamie leggen het aan de jonge Ceth. Als Sofia zich in het nauw gedreven voelt in het mannencircuit, vlucht ze naar een vrouwengroep met Bitch en Severin, die graag polaroid foto’s maakt, ook van Sofia, met haar eigen telefoonnummer erbij.

Thuis oefent Sofia de methoden haar aangereikt in de vrouwengroep om een orgasme te krijgen. Rob is ongelukkig dat hij zijn vrouw geen orgasme kan schenken. Severin spreekt met Sofia af in een sauna en hoort haar uit over haar vader. Zelf heet ze Jennifer Aniston, zegt ze.

In de Shortbus zoent Sofia met de nicht. Die maakt zich druk over een tril-ei dat Sofia heeft ingebracht en dat steeds afgaat. Het is haar man die de afstandsbediening heeft. Justin stapt op met de uitspraak: ‘Zoals een vriend ooit zei, wou ik vroeger de wereld veranderen maar ben ik nu al blij dat ik de kamer kan verlaten met een beetje waardigheid.’

Het loopt allemaal niet lekker. Sofia vernielt het tri-ei, James probeert een eind aan zijn leven te maken maar wordt gered door zijn overbuurman die hem steeds gevolgd is. Jamie maakt zich ongerust, tot hij James opeens aan de overkant voor het raam ziet staan. Gelukkig komt het toch nog goed. Als er een hoempapaband in Shortbus verschijnt, dan lukt het Sofia toch tot een orgasme te komen. Hieperdepiephoera.

De moraal van dit wat onsamenhangende verhaal: we hebben allemaal onze littekens, we zijn afgesneden van onze verlangens nog voor we eraan konden beginnen, maar dat weerhoudt ons er niet van te krijgen wat we willen. In the end we get what we want, of zoals het lied van Scott Matthew eindigt:
and as your last breath begins
you find your demon's your best friend
and we all get it in
the end.

Hier de trailer. Bitch speelde ook in de documentaire Female and femme (2006)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten