Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



donderdag 3 november 2011

Sarah Maple, een jonge Britse moslima én kunstenares



Tijdens een reis van Sarah Meuleman, waarop ze liftend op het motto van Alessandro Barrico - namelijk dat we in kunstzinnige zin barbaren zijn geworden maar dat dat niet erg is, vier kunstenaars in een razendsnelle en oppervlakkige westerse wereld bezocht - beet Sarah Maple de spits af. Omdat ik het idee heb dat veel mensen het artikel Sarah’s barbaren gemist hebben hierbij nogmaals de eerste en mijn inziens de meest interessante kunstenaar.

Sarah Meuleman ontmoette de jonge vrijgevochten Britse moslima Sarah Maple op een festival in Amsterdam. Maple ziet eruit als een meisje om op te eten. Meuleman zegt dat ze zo lief oogt op een foto in rood ondergoed, maar volgens Maple is dat een manier om te zeggen: pas maar op, ik ben niet zomaar een meisje. Ze schildert, poseert en acteert voor kunstzinnige foto shoots in een oude garage in een achterbuurt van Londen, ver weg van de kunstscène. Ze is in haar werk persoonlijk en controversieel en ze wil mensen aan het denken zetten. Ze gebruikt elementen uit de popcultuur omdat die haar inspireren. Ze gelooft in het verschil tussen hoge en lage cultuur en verzet zich tegen de eerste. Ze schilderde een menstruerende vrouw in een witte jurk, won de Saatchi New Sensations prijs in 2007 en voelde daarna de zwaarte dat ze zich moest bewijzen.In 2008 ontstond er een internationale rel rond The artist blows
Ze denkt diep na over haar werk en haar identiteit. Ze is opgegroeid in het Zuiden van Engeland zonder veel moslims om haar heen. Soms weet ze nog steeds niet waar ze thuishoort. Geloven is voor haar belangrijk dan de regels die daarin gelden. Die inspireren haar juist. Ze houdt van humor in haar werk. Tijdens een dinerparty bij haar thuis vertelt een vriendin dat haar werk heel toegankelijk is en dat het jammer is dat de burka-foto’s zo veel aandacht kregen. Zelf had de vriendin meer met de menstruerende vrouw, al voelt ze zich ongemakkelijk daaronder. Ze is wel dapperder door Sarah is geworden.

Meuleman vraagt zich af of Maple niet teveel de heldenrol op zich neemt, maar zij legt uit dat zij de enige is die weet hoe ze het wil en daarom ook het beste het zelf kan doen. Internet biedt mogelijkheden voor haar omdat ze haar werk online zet en op grond van reacties verder kan. Uit emails krijgt ze een idee dat haar werk wel overkomt. Laatst mailde een meisje dat dacht dat ze de enige was met een bepaalde gedachte toen ze het werk van Maple zag.

Ze brainstormt met verloofde en assistent Jamie over een nieuw project als Disney’s Belle (Doornroosje) in een voetbalstadion. Het is een gewaagd project. Jamie zegt dat het feminisme boze reacties oproept, net als een aanval op Disney. Zijn vriendin belichaamt een idee van seksualiteit dat anders is dan het gangbare. Maple schopt aan tegen de wereld van Barbie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten