Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.zaterdag 19 november 2011

Hou me vast – De Dijk (2011), documentaire van Suzanne Raes


Crisis, what crisis?

De leden van de band De Dijk zijn goede vrienden, hoewel ze volgens zanger Huub van der Lubbe elkaar niet veel vertellen over hun eigen leven. In het busje op weg naar een optreden komen ze op dezelfde golflengte en voor een concert slaan ze de handen letterlijk in elkaar. Nederigheid, zegt drummer Antonie Broek, is nodig om muziek te kunnen maken. Je bent onderdeel van een groter geheel. We zien een bewonderend publiek dat zich herkent in de positieve teksten. De band oefent, men spreekt over mogelijke veranderingen in liedjes, dat is een gevoelig proces, er moeten wel eens knopen worden doorgehakt, zegt Huub. Hij schrijft de teksten en de anderen maken de muziek. Gitarist Nico Arzbach is vaak als eerste met zijn versie klaar en vaak is die ook raak. Ze doen alle verdiensten in een pot en verdelen dat, alleen krijgt Huub wat extra voor zijn teksten. Toetenist Pim Kops kan zich voorstellen dat hun gastheer soms wel eens met zijn rol overhoop ligt.  

Huub leest voor uit een dagboek uit 1982 waarin hij het gevoel had dat hij overal achteraan hobbelde hoewel hij erbij zegt dat je dat op grond van hun grote productie niet zou zeggen.
Zelf gaf hij laatst aan dat hij na dertig jaar misschien wilde stooppen omdat hij nog wel meer dingen op zijn lijstje heeft staan. Wellicht komt hij daarop terug, net als eerder op de beslissing om niet op te treden met Solomon Burke in Paradiso.

De soul legende Burke loopt als een rode draad door de documentaire heen. Antonie wijst in zijn soulbijbel de zinsnede aan dat soul met salvation te maken heeft. Huub laat oude soul platen zien van Wilson Pickett en Otis Redding. Ze waren verbaasd dat Burke een plaat met hen wilde maken. In 2007 was dat zover. Burke had niets voorbereid en het eerste nummer werd ook een flop, maar Hold on tight dat hij via een autocue zong was een grote verrassing. Met het geïmproviseerde einde scoorde hij het ene doelpunt na het andere, zegt Huub, die volgens Pim nog nooit zo blij was geweest.

Burke nodigde hen uit voor een concert in de V.S. maar het contract was financieel niet interessant. Wel komt er een optreden in oktober 2010 met Burke in Paradiso. Huub wil niet meedoen met een gitaar, maar de anderen accepteren dat niet. De ontsteltenis is groot als ze horen dat Burke op Schiphol in het vliegtuig overleden is. Ze weten zeker dat het optreden door moet gaan. Als een eerbetoon. Dochter en kleindochter van Burke komen ook op het podium en zingen uit de grond van hun hart Everybody needs somebody

De verwachtingen van De dijk zijn echter de grond ingeboord. Huub is 57 jaar oud en denkt aan een  theaterprogramma, maar dat wordt hem niet in dank afgenomen, vooral niet door JB Meyers, de gitarist en de jongste van het stel. Huub was verrast, ontroerd. Mag het licht uit, zingt hij, als ik je in mijn armen sluit. en ook: Ik Jou en Jij Mij

Wanneer het niet gaat, zoals je hoopt
Waar je voor staat, wordt maar gesloopt
Hoe je ook steigert: ze doen het toch
Moet je maar denken: jij hebt mij altijd nog!
Niets gaat het halen, alles slinkt en slijt
Legt het op den duur af, tegen de tijd
Maar wat er ook komt, hoe het ook zij
We hebben elkaar, ons allebei
We hebben elkaar: IK JOU EN JIJ MIJ


De cd Hold on tight van De Dijk met Solomon Burke kreeg een platina onderscheiding.   


Geen opmerkingen:

Een reactie posten