Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.zondag 6 november 2011

In de ban van Israël, Tegenlicht, 17 oktober 2011


Ons buitenlands beleid verblindt Israël.

In deze uitzending geeft Thomas von der Dunk commentaar op televisiefragmenten over het Nederlandse beleid ten aanzien van Israël. Zijn onafscheidelijke motorhelm ligt naast hem in de vensterbank (zie foto), alsof hij bezig was met een motortochtje en even aan langs wippen.

Von der Dunk heeft weinig op met het buitenlandse beleid van Nederland. Hij lijkt het tussen zijn kiezen fijn te willen kauwen. Hij vindt dat Nederland geen enkel begrip heeft van het buitenland. Dat was zo in 1830, later tijdens de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië en nu weer. In het regeeraccoord wordt als enige land Israël genoemd waarmee Nederland bilateraal wil samenwerken. Het is triest voor Israel want die is er vooral de dupe van dat hen zand in de ogen wordt gestrooid.

Vooral Uri Rosenthal moet het ontzien. Na de toespraak van Abbas op 23 september j.l. in de Verenigde Staten waarin hij een aanvraag deed voor een onafhankelijk Palestina, heeft onze minister van buitenlandse zaken de twee staten-oplossing verworpen. Hij loopt aan de leiband van de PVV, die Israël beschouwt als een buffer tegen het angstaanjagende moslimwereld, zoals duidelijk blijkt uit een toespraak van Wilders, waarin hij Israël met een kanarie in een kolenmijn vergelijkt. Von der Dunk zegt dat Israël niet alleen gebied bezet houdt maar de Palestijnen heeft beroofd. Zelf is Von der Dunk immuun voor het stempel antisemiet dat hij door de PVV heeft opgespeld gekregen.  

We horen ook de visie van diplomaat Beelaerts van Blokland, die geruime tijd in Israël werkzaam was. Hij zegt dat de uitspraak in het regeeraccoord over de bilaterale samenwerking tussen Israël en Nederland geen precedent kent.
De journalist Maarten Jan Hijmans noemt het een zonderling zinnetje, afgedwongen door de PVV en met instemming van Rosenthal. Hijmans wijst op de nauwe betrekkingen in het verleden tussen de twee staten. De PvdA heeft altijd al nauwe banden gehad met de Arbeiderspartij. Tijdens de oktober oorlog in 1973 leverde Nederland zelfs wapens aan Israël. Sharon oefende de doorsteek door het Suezkanaal in de Waal bij Dordrecht.

Kras, zegt Von der Dunk.

Beelaerts arrangeerde in 1995 een ontmoeting in zijn huis in Oost-Jeruzalem tussen Beatrix en een aantal vooraanstaande Palestijnen als signaal dat er Palestijns aandeel in het hele verhaal was. Daarover ontstond ophef in Nederland, alsof hij een clandestiene daad had verricht. De systematische lobby, onder andere van Rouvoet en Verhagen, schrikte zo zeer af dat van zoiets nooit meer sprake is geweest.
Later doneerde Nederland geld voor Palestijnse schoolboeken. Weer ontstond er een rel, tot aan de Verenigde Staten aan toe, omdat er iets lelijks over Israël in werd gezegd en omdat er een kaartje in stond met de grenzen van voor 1949. Tijdens de tweede intifada nam Israël alle computers uit Ramallah mee en vernietigde daarmee de onderwijs-infrastructuur op de West Oever.
Beelaerts noemt het Amerikaanse onderzoeksinstituut Memory dat meningen over Israël in de media onderzoekt en onwelgevallige meningen meteen verspreidt naar hoge ambtenaren, die wat verder van het Midden Oosten-beleid af staan. Deze indirecte vorm van lobbyen is volgens Beelaerts heel effectief.  

De historicus Ilan Pappe wijst er op dat Europa de joden steunden om de staat Israël op te richten. Door de verrechtsing in Israël wordt het vredesproces verzwakt.   

Volgens Hijmans wil Rosenthal snijden in de subsidie van het ICCO dat zich kritisch over Israël uitliet. Het CIDI maakte bezwaar tegen het ICCO. Oprichter Kortenhoeve is tegenwoordig Tweede kamerlid van de PVV, zegt Hijmans. Christenen voor Israël is een griezelige groepering. Het CIDI maakte een eind aan de jaarlijkse multi-culturele Kristallnachtherdenking in Amsterdam.

Von der Dunk vindt het dom om medestanders weg te jagen.

Oud-diplomate en publiciste Petra Stienen betwijfelt in hoeverre Rosenthal voor vrijheid van meningsuiting was aan de vooravond van de Arabische lente. Ze vraagt zich af welk belang Nederland dient met haar steun aan Israël.

Von der Dunk zegt dat Rosenthal niet in staat is objectief naar de wereld te kijken. Nederland is de meest slechte bondgenoot van Israël want ze raakt daardoor nog meer verstrikt in haar blindheid.

Beelaerts moet erover nadenken of het verstandig is of Nederland deze koers vaart. Het verbaasde me dat hij daar, gezien zijn eerdere uitspraken, geen duidelijk antwoord op kon geven.Geen opmerkingen:

Een reactie posten