Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



donderdag 10 november 2011

Mouaz al Khatib, Syrisch vredesactivist, Gesprek op 2, 6 november 2011

-->
Een bevrijdend geluid van een tolerante moslim.

Chris Kijne begint over de mogelijk positieve reactie van de Syrische regering na de oproep van de Arabische Liga om minder geweld tegen de eigen bevolking te gebruiken. Vandaag was er echter weer meer geweld.

Mouaz, die deze week op uitnodiging van IKV/Pax Christi in Nederland is om steun te verzamelen voor de geweldloze strijd, is blij met het initiatief van de Liga om te zoeken naar een politieke oplossing. Na vijftig jaar dictatuur wil de bevolking niet meer terug.

Hoe onderhandel je met een pistool op de borst? vraagt Kijne.
Volgens Mouaz wil niemand een burgeroorlog of een slepend etnisch conflict.

Kijne krijgt moeilijk grip op de situatie. Hoe massaal zijn de protesten?
Mouaz zegt dat sommige landgenoten bang zijn om te demonstreren.

In zijn speech van vorige week woensdag sprak hij erover dat een zwakke regering eerder onderhandelt dan een sterke. Hoe wordt het regime verzwakt?
Mouaz weet dat niet, maar het kan ook zijn dat hij de vraag niet goed begrijpt want zo goed is zijn Engels niet.

Hoe beïnvloedt de crisis het leven, vraagt Kijne die nog lang niet door zijn vragen heen is.
Volgens Mouaz hebben het toerisme en de economie eronder te lijden. Men is bezorgd.

Waarom werd hij in mei j.l gearresteerd?
Vanwege toespraken tijdens demonstraties.

Hoe werd hij behandeld?
Met respect.

Sommige demonstranten gebruiken geweld.
Sommige groeperingen denken dat ze zichzelf moeten beschermen.

Zijn de sancties van het Westen voldoende?
Soms verharden sancties het conflict. Het olie-embargo zal in de winter voor de bevolking duidelijk voelbaar zijn. Mouaz hoopt dat de sancties een positief effect zullen hebben. Hij is tegen militaire interventie of het instellen van een no fly zone, maar wel voor internationale waarnemers en een vrije pers.

Wat denkt hij van Libië?
Khaddafi wilde Benghazi verwoesten, maar men had hem wel een uitgang moeten bieden. Persoonlijk haat Mouaz niemand.

Wat moet er in de komende weken gebeuren?
Als er niets gebeurt neemt het geweld toe.

De oppositie, verenigd in de Syrische Nationale Raad, wil alleen praten over een machtsovername.
Het regime moet geen kans gegund worden om tijd te winnen. De Arabische Liga heeft een tijdschema opgesteld voor besprekingen die in een vreedzame sfeer moeten verlopen, onder toezicht van bevriende landen.


Hoe ziet een ideaal Syrië eruit?
Een land van vrijheid met tien duizend jaar van beschaving achter zich waarin iedereen kan leven als in een tuin vol veelkleurige bloemen.

Kijne wijst hem op de angst in het Westen voor een islamitische staat.
Mouaz, zelf een islamitische voorganger, is ruimdenkend. In de jaren vijftig leefde men probleemloos onder een christen premier. Er moeten wettelijke garanties zijn die de rechten van burgers beschermen De sharia kan daar mee samengaan. Het doel daarvan is volgens de Nederlandse islamist Maurits Berger de waarachtigheid.

Moeten vouwen gesluierd?
Dat hangt van hen zelf af. Mouaz is tegen hypocrisie.

Komt er een scheiding van kerk en staat?
Mouza knikt. Hij vindt niet dat de economische belangen gediend zijn bij een islamgeleerde.

 

  

2 opmerkingen:

  1. Ik hoorde vanavond dat de Arabische Liga binnen vier dagen met sancties komt als het regime in Syrië geweld blijft gebruiken tegen de eigen bevolking.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Inmiddels, 13 november 2012, is Mouaz al Khatib gekozen tot de voorzitter van de Syrische oppositie. Een opbeurend bericht.

    BeantwoordenVerwijderen