Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



zaterdag 7 april 2012

Filmrecensie: Hallam Foe (2007), David Mackenzie


Gevoelig Schots drama over gemiste moederliefde.

We bevinden ons in de buurt van Glasgow, wellicht iets noordelijker aan een loch. Daar woont de familie Foe. Vader Julius met zijn tweede vrouw Verity, die eerder zijn secretaresse was, en de pubers Hallam en Lucy. De 17 jarige Hallam heeft een huisje in een boomhut en houdt ervan te spioneren. Hij schrijft in zijn dagboek op wat hij allemaal gezien heeft. Zijn zus bijvoorbeeld die beneden in het gras met een vriendje vrijt. Hallam kan dat niet aanzien, want met een kabelbaantje duikt hij op hen neer. Tot ergernis van Lucy en haar vriendje.

Is Hallam zo’n rotzak? Nee, hij wordt gekweld door het gemis van zijn moeder. Zo’n twee jaar geleden verdronk ze in het loch. Hallam haalt haar roeiboot naar boven en ontdekt dat iemand met een hamer een gat in de bodem heeft gemaakt. Zijn vader zegt dat zijn moeder slaappillen had ingenomen voordat ze ging roeien. Hallam verdenkt Verity, die belust zou zijn geweest op de plaats van zijn moede, van moord. Als hij Verity erover aan spreekt verleidt ze hem tot seks, met als gevolg dat er voor hem geen plaats meer is in het huis.

Hij trekt naar de stad en denkt dat hij daar zijn moeder op straat ziet lopen. Hij volgt haar naar haar kantoor op de afdeling personeelszaken van een hotel. Hallam vraagt haar of ze geen werk voor hem heeft. Ze verwijst hem naar het arbeidsbureau, maar hij weet haar zo ver te krijgen dat zij hem een baantje als afwashulp in de keuken aanbiedt.

Hallam bespioneert ook haar en komt erachter dat ze een verhouding heeft met Alasdair, de gehuwde hotelmanager. Hij gaat naar de politie en doet aangifte van de moord op zijn moeder. Alasdair ontslaat Hallam als hij hem betrapt tijdens het bespioneren van Kate, zoals de vrouw heet die erg op zijn moeder lijkt. Zij is daarvan onkundig en geeft hem een vrijgekomen baan als portier.

Op zijn verjaardag gaat Kate mee naar de pub om een borrel te drinken. Ze blijven met z’n tweeën over. Kate vraagt hem of hij een meisje heeft. Hallam zegt dat zijn geliefde dood is. Kate neemt het initiatief om Hallam te versieren, maar dat gaat niet gemakkelijk. Hallam zegt dat hij homo is. Ze slapen wel samen.

In de ontknoping bouwt het drama zich op. De emoties lopen hoog op als zijn vader en Verity langskomen om met hem te praten over ideeën om huisjes rond het loch neer te zetten. Hallam is nog steeds boos. Ook omdat de politie er geen werk van heeft gemaakt om de dood van zijn moeder te onderzoeken. Verity treitert Hallam door te vragen of het met Kate voelt alsof hij zijn moeder neukt. Hallam is in alle staten.

De rol van Hallam wordt sterk vertolkt door Jamie Bell die eerder op magistrale wijze Billy Elliot (2001) neerzette, maar ook Sophia Myles (Kate, zie foto samen met Hallam) mag er zijn. De punkmuziek van Franz Ferdinand wordt afgewisseld met stemmige klanken en zang zoals in Is there someone else? Een ijzersterk drama.

Hier de trailer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten