Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



woensdag 18 mei 2016

Offline als luxe, Tegenlicht, 8 mei 2016


Toenemende dekking van internet vooral in het belang van multinationals

De toenemende toegang tot internet heeft een keerzijde. Tegenlicht spreekt van een levenslange verbinding met een draadloos infuus. Tegenwoordig zijn er zogenaamde white spots, waar men niet door internet kan worden opgemerkt. Onder regie van Bregtje van der Haak worden vooral de bedenkelijke kanten van het gebruik van internet belicht.

De Amerikaanse psychologe Sherry Turtle was vroeger een voorstander van internet, maar schrikt nu van de zendmasten die om haar heen staan opgesteld. In haar collegezaal staat ze geen internet toe omdat ze het gesprek op gang wil houden en met allerlei digitale apparatuur in de buurt wordt men afgeleid. Ontpluggen hoeft van haar niet, maar we dienen de connectie met internet wel verstandig te gebruiken. Ook als we ons vervelen werken de hersenen. Het is belangrijk voor ons mentale evenwicht om af en toe rust te nemen.

In een reclamespot verzucht een jonge Braziliaanse man dat men zelfs niet meer naar een mooie vrouw kijkt en alleen maar naar het eigen schermpje staart. Daarom heeft men een fles uitgevonden die, op een cafétafeltje gezet, de toegang tot internet onmogelijk maakt.

Een hotel in Zuid Duitsland biedt de hotelgasten een internet vrij verblijf aan. Hoewel men internet niet verbiedt, doet men wel de suggestie om eens aan tafel alleen met elkaar te praten.

De Armeense schrijver Aram Pachyam, die ook wel de nieuwe Kafka wordt genoemd, heeft het internet afgezworen. Hij kan in een analoge wereld beter schrijven. De toegevoegde waarde van Facebook en Twitter was hem te klein. Hij kiest voor een andere manier van leven. Ideeën zijn volgens hem de uitkomst van een lang denkproces en dat gaat het beste in de eenzaamheid van de natuur. Zijn vrienden weten hem ook zonder internet te vinden in Jerevan.

In Sri Lanka voert Google een proefproject uit door met ballonnen te zorgen voor vrij internet. De actie wordt gesteund door de regering.

De Wit Russische schrijver en onderzoeker Evgeny Morozov, die eerder in Tegenlicht zijn visie gaf op internet, zegt dat onbeperkte toegang bedrijven in de kaart speelt en dat ze veel geld verdienen met de gegevens die ze van de gebruikers krijgen. Hij gebruikt hiervoor het begrip surveillance capitalism en ziet het als een nieuwe manier van ontwikkelingshulp, waarbij de infrastructuur wordt overgenomen en de privacy verloren gaat. Google en Facebook zijn de nieuwe koloniale machten. Investeerders zijn op zoek naar nieuwe markten, zoals in Sri Lanka, om een grotere afzetmarkt te creëren.

Bestuursdeskundige Paul Frissen is ook kritisch over volledige dekking. Die wordt verkocht als vooruitgang, maar vraagt wel het inleveren van persoonlijke vrijheid. De stelling dat het niet erg is die kwijt te raken als men niets te verbergen heeft, wordt door hem betwist. Men zou het recht moeten hebben om op digitaal gebied onzichtbaar te zijn. Wellicht kan de technologie daar zelf voor zorgen.

In Dordrecht staat een bedrijf, Holland Shielding geheten, dat bescherming biedt tegen electronische straling. De steeds hogere straling maakt meer bescherming nodig. Het bedrijf floreert omdat ook het bespieden toeneemt.

De IJslandse hacker en parlementslid Britta Jonsdottir ondervond de spionage zelf als lid van Wikileaks. Sinds de jaren negentig is internet steeds meer geïndustrialiseerd. Spionage en manipulatie hebben de vrijheid de das omgedraaid. Ze plakt daarom een sticker op de camera van haar computer en weet dat men in de cloud haar persoonlijke gegevens kan inzien. Volgens haar blijft de regelgeving achter bij de snelle technologische ontwikkelingen.

De sekte-achtige Amish gaan mondjesmaat digitaal. Ze kiezen voor een langzame manier van leven en vrezen overspoeld te worden door de wereld waarin de eigenaren van de digitale middelen het voor het zeggen hebben en zij zullen moeten wijken voor een nieuwe digitale wereldorde.

Mark Zuckerberg, de man achter Facebook, ziet alleen voordelen van een wereldwijde internetdekking. De gemeenschap die hij voor zich ziet levert hem vooral winst op, maar dat zegt hij niet.

Het was jammer dat nergens de suggestie werd gedaan om het internet in publieke handen te brengen. Dat zou een mooie oplossing zijn tegen grote graaiers die alleen geld willen verdienen.

Hier meer informatie op de site van Tegenlicht. Daarop kunt u ook een gratis app downloaden waarop u kunt zien waar de white spots zich bevinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten