Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.donderdag 18 september 2014

You’ve been trumped (2011), documentaire van Anthony BaxterKlein duimpje tegen een arrogante Goliath

De multimiljonair Donald Trump wilde aan de kust van Aberdeenshire, een van de parels van Schotland, de grootste golfbaan van de wereld laten maken, maar rekende buiten de onverzettelijkheid van de lokale Schotse bevolking. De strijd tussen klein duimpje, in de persoon van Michael Forbes en de arrogante Trump wordt op indringende en persoonlijke wijze in beeld gebracht door de participerende Anthony Baxter.

Hij klopt in 2010 aan bij de moeder van Michael Forbes die in deze buurt woont en daar kippen houdt. Ze heeft in de stal de radio aanstaan omdat die vossen weghoudt, want die houden niet van menselijke stemmen. Naast haar huis worden glimmende suv’s geparkeerd omdat Donald Trump een persconferentie houdt over zijn plannen. Er is een doedelzakkengezelschap en ook miss Schotland is van de partij. Trump vertelt met grote gebaren over de banen die zijn project oplevert en maakt Michael Forbes zwart. Diens vervallen boerderij is een aanfluiting in het landschap. Forbes is niet van plan zijn grond te verkopen. Zijn buurvrouw Susan Munro bekijkt het gezelschap nijdig. Ze had eigenlijk een foto moeten maken toen Trumps haren in de wind alle kanten opwaaiden.

We horen wat aan deze persconferentie vooraf ging. In maart 2006 werd het project van Trump door de gemeenteraad afgeblazen op grond van onvoldoende duurzaamheid, maar in december 2007 werd het besluit van de raad overruled door de regering en kreeg hij toch toestemming. In oktober 2008 waren er protesten van bewoners tegen onteigening en sindsdien leven ze in een onzekere situatie.

De lokale groene politicus Martin Ford neemt stelling tegen het besluit van de regering. Hij wil niet dat rijke Amerikanen straks naar Schotland vliegen voor een partijtje golf. Ian Francis van Vogelbescherming wijst op het unieke natuurgebied dat straks verwoest wordt en werd doorin gesteund door wetenschappers die onderzoek doen naar het wandelen van de zandduinen in dit gebied. Trump wijst alle bezwaren van de hand en stelt dat zijn project stabiliserend is voor het milieu.

In de zomer van 2010 beginnen de werkzaamheden met het verplaatsen van de zandduinen. Munro constateert dat de waterbron van Forbes hierbij vernield wordt. Baxter krijgt van de politie het verzoek om zijn filmplannen aan te melden. Hij geeft Munro een camera waarmee ze de veranderingen in het gebied kan vastleggen. Drie weken later blijkt de omgeving veranderd in een egale zee van zand. Kunstenaar David McCue begint een artistiek project in een schuur van Forbes, dat steun moet opleveren voor de lokale bevolking. In het midden staat een midgetgolfbaan, waarbij men golfballen in de mond van Trump moet schieten en op de poster zien we een van zijn schilderijen, waarbij het gezicht van Trump met dollars bewerkt is.

Vier weken later blijkt Forbes zonder water te zitten. Zijn moeder heeft dat nodig voor haar kippen. De politie doet niets, zodat Baxter zelf maar actie onderneemt. Hij gaat naar de onderneming en legt het probleem uit, maar krijgt geen duidelijk antwoord. Als hij vervolgens langsgaat bij Munro arriveert de politie die hem in de handboeien slaat, zijn camera afpakt en hem vier uur lang opsluit op het bureau. Volgens de journalistenbond een ongekende actie.

Forbes wint rechtshulp in over het veranderen van de bouwtekeningen waardoor men op zijn grond kwam. Hij werd zelfs aangeklaagd toen hij rode vlaggetjes op zijn land verwijderde. Hij is zeer teleurgesteld in de politiek. De vroegere rector Kennedy van de universiteit van Aberdeen geeft zijn eredoctoraat terug als Trump er een krijgt. Als Baxter de mening van Trump over de actie van Kennedy vraagt, zegt Trump dat hij die hele Kennedy niet kent.

Murnro krijgt aarde gestort voor haar huis. Dat om het zicht op haar woning vanaf het golfterrein te onttrekken. Lokale golfers zijn sceptisch over de golfbaan van Trump, net als de London School of Economics. The March of Menie levert steun op voor Forbes. Baxter probeert Trump te bereiken, maar die reageert niet, net zo min als de regering. Later hoort hij dat Trump wil meedoen aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen. In een nawoord lezen we dat Trump niet accoord ging met een windmolenpark dat voor de kust gebouwd werd en zijn plannen voor een golfbaan had verlegd naar Ierland. Waarom men hier dan toch nog een hotelkamer op de golfbaan bij Aberdeen kan boeken is mij een raadsel.

Hier de trailer. 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten