Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.zaterdag 17 augustus 2013

Filmrecensie: Pranzo di ferragosto (2008), Gianni di GregorioZoon van oude moeder krijgt meer oudjes op zijn dak

Het is half augustus en warm in het Trastevere district in Rome. Tijdens het weekend waarin Maria ten hemelopneming valt nemen veel stadsbewoners de wijk naar koelere oorden. Zo niet Gianni van middelbare leeftijd, die de zorg voor zijn oude moeder heeft en zich daar op een lieve manier door heen slaat. Hij leest zijn moeder voor het slapen gaan voor uit De drie musketiers. Ze wil weten wat voor man d’Artagnan was en hoe hij eruit zag. Gianni bladert terug en geeft enkele fysieke eigenschappen van de musketier weer tot hij bij zijn haakneus komt. Dan heeft de musketier voor haar afgedaan.

Gianni doet boodschappen, spreekt over de hitte en de zorg voor zijn moeder met Viking, een alleenstaande sloeber uit de buurt, terwijl ze voor de buurtwinkel een glas witte wijn drinken. Hij vindt op de terugweg een oude ventilator en neemt die mee. Als hij bij hun woning de administrateur Alfonso treft, slaat de schrik toe. Wat te doen met hun achterstallige betalingen? Om de man gunstig te stemmen biedt hij hem een biertje aan. Alfonso is eerder te porren voor een logeerpartijtje van zijn eigen moeder, Marina.

Gianni bespreekt het resultaat van het gesprek met zijn moeder. Ze hebben het maar te accepteren. Gianni is echter verbaasd alst Alfonso ook zijn licht dementerende tante Maria meebrengt. Die kon hij toch niet alleen laten, zegt Alfonso. Ze moet wel om tien uur ’s avonds een aspirientje tegen de aderverkalking. Hij wappert met wat bankbiljetten en vertrekt. Terwijl Gianni ziet dat hij beneden in de auto stapt met een jonge meid, roept Marina dat ze cola wil.

Nadat hij de dames heeft voorzien van het avondmaal eet hij zelf in de keuken. Hij neemt er een wijntje bij, zoals bij alles wat hij doet. In de eetkamer praten de gasten erover hoe het komt dat Gianni nog steeds thuis woont. Ze geven de schuld aan zijn moeder, die natuurlijk jaloers was op mededingsters. Onverstoorbaar maakt Gianni het bed op voor tante Maria en regelt dat Marina de televisie in de huiskamer krijgt.

De rust is van korte duur, want dokter Marcello komt langs om de gezondheid van Gianni en zijn moeder na te gaan maar vooral om zijn eigen moeder Grazia daar een dagje te stallen bij afwezigheid van haar Roemeense verzorgster. Hij houdt een litanie over de medicijnen die zij moet innemen en voedsel dat ze niet tolereert. Gianni heeft het maar te slikken,

Maria praat in keuken met Grazia over de pasta die ze met Gianni maakte (zie foto) en die in de oven staat, moeder wil de televisie terug en Marina niet mee eten. Gianni is druk aan het redderen. Grazia ziet onderwijl kans iets te eten wat ze niet mag hebben. Gianni zet haar een bord groente voor en bedient zijn moeder, die niet in de keuken wil eten, op haar kamer. Later voelt zij zich schuldig en nodigt Grazia en Maria uit op haar kamer om televisie te komen kijken. Gianni is doodmoe en doet een lading zakjes kamille en rustgevende pillen door de avondthee. Als ze inderdaad slapen en Gianni denkt zich uit te kunnen strekken op zijn ligstoel op het balkon, blijkt Marina ontsnapt. Hij lokaliseert haar op een terras. Aanvankelijk wil ze niet mee en later probeert ze hem te versieren. Als Gianni eindelijk ligt, ziet hij licht bij Grazia, die in bed pasta zit te eten. Gianni gaat naast haar liggen in zijn stoel en luistert naar de herinneringen die Grazia graag ophaalt over haar jeugd.

Als Gianni wakker wordt, zijn de dames al druk bezig met verkleedpartijtjes en gesprekken over de liefde op de oude dag. Ze hebben besloten dat ze nog blijven voor het feestmaal. Het is tenslotte een nationale feestdag. Gianni die niets meer in huis heeft, krijgt geld om boodschappen te doen. Op de scooter van Viking rijden ze naar de rivier en kopen harder van een visser. Ze drinken meteen een glas wijn samen. Salute. Gelukkig zijn er nog wel aardappelen in huis. Viking helpt met het bereiden vna de maaltijd.

Pranzo di ferragosto is een film met hele innemende humor en een prachtige rol van Gianni als zichzelf. Je krijgt zin in een glas wijn als je hem ziet. Hier de trailer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten