Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.zondag 4 augustus 2013

Call me Kuchu (2012), documentaire van Katherine Fairfax Wright en Malika Zouhali-WorrallA luta continua!

We zijn terug in de middeleeuwen met heksenjachten tegen homosekuelen, anders kun je de toestand in Oeganda niet benoemen. In de hoofdstad Kampala vieren twee mannen een feestje omdat ze negen jaar samen zijn, maar dat gebeurt zonder het gebruikelijke ceremonieel als drag queen acts omdat de toestand in de maatschappij dat niet toelaat. Kerken en overheid prediken homofobie en moedigen die aan. Volgens de krant zou zelfs een aanslag in Kampala het werk zijn van homoseksuelen.

In de documentaire Call me kuchu, hetgeen Noem me nicht betekent, portretteren Katherine Fairfax Wright en Malika Zouhali-Worrall een aantal personen die van belang zijn in de homostrijd die culmineert in een rechtszaak tegen het blad Rolling Stone, dat de homobeweging in diskrediet brengt. Eerst wordt de rechtszaak nog verdaagd omdat de tegenpartij niet van zich heeft laten horen.

De charismatische David Kato (1964-2011) is een groot activist op het gebied van homorechten en de eerste homoseksueel die in Oeganda uitkwam voor zijn geaardheid. Hij heeft een groentetuin op het platteland en geeft groente weg om goodwill te kweken bij de dorpsbevolking. In 1992 verliet hij Oeganda en ging naar Zuid-Afrika waar de homo’s wel naar buiten konden treden. Na zes jaar ging hij terug naar Oeganda om bijstand te verlenen aan homoseksuelen die onderdrukt werden en te strijden voor hun rechten. Zijn moeder ziet het liefst dat hij kinderen krijgt.

David bemoeit zich sterk met het proces tegen Rolling Stone. Zijn advocaat dagvaardt de krant vanwege de vermeende aanslag in Kampala, die aan homoseksuelen wordt toegeschreven. De uitgever van het blad is ervan overtuigd dat de homoseksuelen een kwaad vormen. Men zet ze met naam en toenaam in de krant en roept op om homo’s op te hangen. Stosh is een van zijn slachtoffers. Ze laat zich kaal knippen en slaapt slecht.

Naome Ruzindana is full time activist voor de lesbische beweging met een geweldige uitstraling. Ze heeft twee kinderen en verliet daarna haar man. In 2004 richtte ze de Coalition of African Lesbians op. In haar jeugd werd ze verkracht, maar niemand geloofde haar. Ze kreeg een injectie om het kind dood geboren te laten worden. Ze was seropositief en wilde zelfmoord plegen tot ze zag welke haar taak in de wereld voor haar was weggelegd. Ze wordt achtervolgd door een foto in de krant waarop ze een vrouw zoende. Ze probeert te praten met een dominee die homoseksualiteit als verdorven aangeleerd gedrag ziet. 

Tijdens de rechtszaak vertelt pastoor Maale dat homoseksualiteit verkeerd is. Evangelisten als Lou Engle gooien olie op het vuur in hun haattoespraken voor hun gemeenten. Gelukkig zijjn er ook geestelijken die het voor hen opnemen, zoals bisschop Christopher Senyonuo, die opgejaagde homoseksuelen een schuilplaats biedt waar ze een week kunnen uitrusten.

De politiek wil de wetgeving tegen de homoseksuelen aanscherpen. Hulp aan hen wordt verboden. David vreest een heksenjacht. Er wordt internationale druk uitgeoefend om de wetgeving tegen te houden. De rechter veroordeelt Rolling Stone voor het betalen van homoseksuelen als Stosh die met naam en toenaam in de krant werden genoemd. De krant bindt niet in, maar gaat in hoger beroep. De homo’s vieren een feestje bij Naome.

Daarna komt het ontstellende bericht dat David is overvallen en op weg naar het ziekenhuis overleden. In New York wordt gedemonstreerd, minister Clinton eist een onderzoek. Door de begrafenis van David laait de homohaat weer op. Naome verlaat het land, net als andere homoseksuelen. Vanwege de ontbinding van het parlement komt er voorlopig geen nieuwe homowetgeving maar de indiener van de nieuwe wet zal actie ondernemen zo gauw er een nieuw parlement is.

Hier de site met een trailer op vimeo en tevens de mogelijkheid zich op de nieuwsbrief te abonneren, hier de Facebook site. A luta continua!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten