Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



zaterdag 28 juli 2012

Lucy Schmitz over de veranderingen in de jeugdzorg, Teylers museum, 24 juni 2012


Problemen komen zelden alleen

Lucy Schmitz is voorzitter van de raad van bestuur van Bureau Jeugdzorg Noord-Hollland en wordt ondervraagd door Ziggy Klazes in de serie Mag het ergens over gaan?

De eerste vraag luidt hoe Lucy bij Bureau Jeugdzorg terechtkwam. Zij solliciteerde in 2008 omdat het werken in maatschappelijk belang haar trekt en de jeugdzorg vaak onder druk staat.

Ziggy Klazes noemt Bureau Jeugdzorg een complexe organisatie.
Lucy zegt dat het de toegangspoort is tot de speciale jeugdzorg als de eerste lijnszorg van onderwijs, huisarts etc. niet voldoet. Men kijkt naar het soort probleem en de ernst ervan en zorgt ervoor dat hulp geboden wordt. Men onderzoekt ook meldingen over kindermishandeling en biedt hulp bij de jeugdreclassering.

Ziggy snijdt het punt aan dat de jeugdzorg, die nu door de provincie wordt geregeld, in 2015 in handen komt van de gemeente.   
Lucy zegt dat gemeenten nadenken over samenwerking. In de vijf regio’s waarin Noord-Holland is opgedeeld, bijvoorbeeld. De regering geeft hen de vrije hand. De centra Jeugd en Gezin van Rouvoet gaan een coördinerende taak spelen.

Ziggy stelt dat veel organisaties zich met de onvolwassene bemoeien. Weet men nog waar men met een probleem naar toe kan?
Lucy pleit ervoor dat eenvoudige problemen snel opgelost worden. Complexe problemen dienen deskundig te worden onderzocht.

Ziggy vraagt of per gezin één aanspreekpunt komt.
Lucy ziet wel iets in een experiment daarmee.

Ziggy vraagt hoe men een verdubbeling van hulpvragen aankan met minder geld.
Volgens Lucy leidt een toename van de vraag niet tot navenant meer kosten. De grotere vraag heeft te maken met verbeterde diagnostiek en de vraag naar behandeling. Het is de vraag of dat laatste nodig is. Slechts vijf procent van de jongeren heeft ernstige problemen. De meldingen van kindermishandeling zijn toegenomen omdat dat minder wordt geaccepteerd en meer wordt gesignaleerd. Problemen komen zelden alleen. De economische crisis zorgt voor meer problemen door schulden en huisuitzettingen. Gemeenten kunnen straks een coördinerende rol spelen.

Ziggy probeert Lucy een uitspraak te ontlokken over het verschil tussen de oproep tot eigen verantwoordelijkheid en de grotere hulpbehoevendheid.
Niets doen kost later meer, zegt Lucy.

Ziggy stelt de kritiek op de jeugdzorg aan de orde.
Lucy vindt het opvallend dat er emotioneel wordt gereageerd als het om jeugdzorg gaat. Vooral de medewerkers hebben het er moeilijk mee. Sommige kritiek is echter persoonlijk.

Het gesprek gaat verder over de verhouding tussen vrijheid van handelen van de medewerkers of zekerheid door papieren controle in de vorm van registratie en rapportage. Dat laatste heeft zijn prijs, zegt Lucy. Zij vraagt zich af hoe de verantwoordelijke wethouder straks omgaat met de zorg. Lucy kan zich niet voorstellen dat er een vrije markt komt, want de overheid blijft verantwoordelijk. Bureau Jeugdzorg is wel bezig om prijskaartjes voor hun diensten te maken. Ze vindt de decentralisatie op zich goed, maar de bouwstenen ontbreken om een solide huis neer te zetten.

Hier meer over Bureau Jeugdzorg Noord-Holland  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten