Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



woensdag 4 juli 2012

Groen goud, Tegenlicht, 30 april 2012


Over het herstel van ecosystemen

Cameraman en ecoloog John D. Liu filmde in 1995 het lössplateau in China waar de verwoestijning had toegeslagen door veel te intensieve landbouw. De gele rivier ook wel Het verdriet van China genoemd, deed zijn naam eer aan vanwege alle lössgrond die erin wegspoelde. Zandstormen belemmerden in tijden van droogte het zicht in de steden. Vergroening werd Johns levensdoel. In de film Hope in a changing climate toonde hij aan dat het mogelijk is om van het, door erosie onvruchtbaar geworden, grondgebied weer een groen landschap te maken (zie foto).

Op uitnodiging van prinses Basma Bint Ali van Jordanië, die zich inzet voor de verbetering van de natuur, is John in wat vroeger wel het Beloofde land werd genoemd, maar tegenwoordig een kale bedoening is door de vele schapen en geiten die er graasden. Hij loopt met haar door de botanische tuin die ze aanlegde met inheemse planten. Basma legt uit dat er drie jaar een verbod kwam op begrazing en dat daardoor grassen terugkwamen die het water vasthouden en voor verdere verbeteringen zorgden. Niet de productie maar goed functionerende ecosystemen zijn van belang voor ons voortbestaan, stelt John. Het is een denkfout om de ecologie niet mee te nemen in het economisch denken.

In Bolivia wordt woud gekapt en in brand gestoken voor landbouwgrond. Volgens John kan de biomassa beter naar gebieden met droogte geëxporteerd worden. Verbranden is vervuilend. Op die manier wordt ook de onvermijdelijke migratie van arme naar rijke gebieden tegengegaan.

In Ethiopië is het landschap door oorlog en droogte uitgeput. Door het planten van inheemse struiken en bomen stroomt er inmiddels weer helder water door een beek. Het bos houdt het water vast. Restauratie van het landschap is de belangrijkste opdracht in Afrika.

John deelt zijn gegevens met zijn opdrachtgevers. Zo deelde hij in Jordanië de informatie die hij in Rwanda had verkregen, waar intensieve landbouw de grond in de Rugezi wetlands uitputte. Door de erosie kregen de waterkrachtcentrales onvoldoende water om electriciteit voor Kigali te leveren en moest dieselolie ingevoerd worden. Door de boeren te verhuizen kreeg de natuur kans zich te herstellen. Inmiddels is de watertoevoer verbeterd.

In de woestijnstad Petra ontmoet John collega Geoff Lawton, die met permacultuur bezig is. De Australiër zegt dat het niet moeilijk is de verwoestijning in het gebied tegen te gaan en daardoor zowel een beter landschap te scheppen als ook de armoedespiraal te doorbreken. Hij oogst in drie jaar tomaten uit een groentetuin aangelegd op basis van zelfvoorzienende permacultuur.  

Het klinkt allemaal te mooi om waar te zijn. Maar hoe doe je dat op een overbevolkte aarde? In China moesten twee en een half miljoen mensen onder protest verhuizen. Bomen kun je niet eten, was hun kritiek. John zegt dat men ze beter de grond zelf kunnen laten pachten en hen compensatie geven voor de periode dat ze niets kunnen produceren.

Hier de Tegenlicht site over Groen goud, met onder andere een chat met John D. Liu en meer informatie over permacultuur. Deze uitzending werd door de kijkers als de favoriet van het seizoen 2011-2012 uitgekozen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten