Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.donderdag 5 april 2018

Laura van der Haar over Het wolfgetal, VPRO Boeken, 1 april 2018


Liefde als magnetische aantrekkingskracht in meisjesvriendschap

Het romandebuut Het wolfgetal van Laura van der Haar, die eerder als dichter debuteerde met de bundel Bodemdrang, gaat over een ontsporende pubervriendschap in de jaren negentig in het Hollandse veenplassengebied tussen twee meisjes, de ik-figuur en Vikki. Hoewel hun verhouding fictie is, nam Van der Haar een jeugdvriendschap die ze zelf beleefde, als uitgangspunt. Carolina Lo Galbo stelt haar enkele vragen daarover.

Lo Galbo begint erover dat Vikki steeds rafeliger wordt.
Van der Haar antwoordt dat het idee voor de roman zich stapsgewijs ontwikkelde. Ze schreef al elf jaar eerder stukjes over dit onderwerp. Vier jaar geleden deed ze dat uitvoeriger in vijftig duizend woorden en daarna heef ze het verhaal over de hechte vriendschap tenslotte neergelegd in Het wolfgetal. Haar roman is fictie maar er ligt wel een echte meerderjarige vriendschap aan ten grondslag. Deze ging verloren, totdat haar vriendin, die een andere naam had aangenomen, contact met haar opnam. Ze was nog helemaal dezelfde persoon van vroeger en zorgde bij Van der Haar voor een thuiskomen. Dat was ook het moment om de roman te gaan schrijven.

Lo Galbo zegt dat Vikki een duister meisje is.
Van der Haar antwoordt dat het fascinerend is dat Vikki zo’n aantrekkingskracht heeft op de hoofdpersoon.

Lo Galbo wil weten waarom die bij Vikki bleef.
Van der Haar antwoordt dat de liefde tussen de twee groter is dan al het andere. Het gaat om een volledige overgave aan elkaar.

Lo Galbo merkt op dat de Vikki zich minder hoeft te geven.
Van der Haar antwoordt dat Vikki zich wel ten dienste stelt van de ik figuur.

Lo Galbo spreekt van een symbiose tussen de twee, die elkaar leren kennen als ze elf jaar oud zijn en dat de ongeremde Vikki later last krijgt van psychiatrische verschijnselen. Ze wil nogmaals weten wat nou de aantrekkingskracht van VIkki is.
Van der Haar antwoordt dat dat een jeugdige niet goed ziet wie de andere persoon is. Gezien worden is belangrijk voor de ik figuur en de aandacht van Vikki bevalt haar. De verhouding kan eerder als liefde dan vriendschap getypeerd worden, want de meisjes kunnen elkaar niet loslaten.

Lo Galbo zegt dat de vriendschap onder haar huid ging zitten en of dat komt door observaties die ze in haar dagboek maakte.
Van der Haar antwoordt dat dit niet het geval is, maar dat ze een sterk visueel geheugen heeft en ook research heeft gedaan, onder andere door het lezen van oude schoolschriften die haar ouders bewaard hadden. Zelf zou ze als ouder meer met haar dochter praten over deze vriendschap en tegelijk ervoor zorgen dat de thuissituatie veilig blijft.

Lo Galbo zegt dat het verhaal heel zintuiglijk beschreven is. 
Van der Haar vindt het prettig om als lezer meegenomen te worden.

Lo Galbo vraagt wat de impact is van de latere ontmoeting tussen de meisjes
Van der Haar antwoord dat het mooi is maar dat er ook iets verpest wordt, namelijk de onmogelijkheid de intensiteit van vroeger te hervinden. Het is tegelijk aan haar eigen vriendschap die, wat zuiverheid betreft, alleen een gelijke vindt in de literatuur. 

Hier een leesfragment op de site van Athenaeum Boekhandel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten