Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.zaterdag 7 april 2018

Filmrecensie: The Ides of March (2011), George Clooney


Kijkje achter de schermen van een Amerikaanse verkiezingscampagne

The Ides of March is een complexe, maar onderhoudende film over de gang van zaken bij de Democratische voorverkiezingen in swingstate Ohio waar de campagne voor presidentskandidaat Mike Morris op een nederlaag dreigt uit te lopen. Door allerlei malversaties weet Morris toch de kandidatuur van de Democraten binnen te halen. Hoewel het verhaal niet op de werkelijkheid gebaseerd is, oogt de film realistisch. Het lijkt er zelfs op dat met de intrede van Trump in het Witte Huis de fictie ingehaald is door de werkelijkheid. 

De hoofdrol in The Ides of March is voor de dertigjarige Stephen Meyers, de persvoorlichter van campagneleider Paul Zara. In het begin van de film oefent hij in een lege zaal alvast de toespraak die de progressieve Morris zal gaan houden. Zoals dat gaat in verkiezingstijd wordt Zara door Ida Horowicz van de New York Times het vuur aan de schenen gelegd: hoe denkt hij rivaal Pullman van een overwinning af te houden? In de tussentijd legt Meyers het aan met stageaire Molly, de twintigjarige dochter van Jack Stearns, leider van de Democratische campagne.

Een hobbel voor het team van Morris is de steun van senator Thompson. Zara zoekt hem op en sluit een overeenkomst met hem waarbij hij minister van Buitenlandse Zaken zal worden, maar Morris wil daarvan niet weten. Hij wil niet vier jaar met zo’n blok aan zijn been zitten. Tom Duffy, de campagneleider van Pullman, probeert Meyers in zijn team binnen te halen. Meyers gaat daar niet op in en meldt het incident bij Zara.

Een telefoontje van Morris tijdens een nacht dat Meyers met Molly Stearns in bed ligt, zorgt voor verdere complicaties. Meyers die de telefoon van Molly heeft opgenomen, wil natuurlijk van Molly weten waarom Morris haar midden in de nacht belt. Molly bekent dat ze zwanger van hem is en een abortus wil maar daar geen geld voor heeft. Meyers plundert de partijkas om een abortus mogelijk te maken.

Het verhaal krijgt thrillerachtige kanten als Horowicz dreigt het contact tussen Meyers en Duffy bekend te maken tenzij zij te horen krijgt wat de overeenkomst met Thompson inhield. Meyers vraagt zich af wie er in godsnaam gelekt kan hebben. Hij staat ervan versteld dat zijn baas Zara, die loyaliteit boven alles stelt, de informant is. Meyers wordt ontslagen en gaat naar Duffy om zijn diensten aan te bieden. Duffy wil hem echter niet hebben. Hij vertelt zelfs dat hij de aanstichter tot zijn ontslag is geweest om te voorkomen dat Meyers zijn slimheid tegen Pullman verder zou gebruiken.

Door alle complicaties vergeet Meyers Molly uit het ziekenhuis op te halen. Als hij naar haar toe gaat, blijkt ze aan een overdosis te zijn overleden. Hij neemt wel haar gsm mee en belt daarmee naar Morris die juist een persconferentie over haar dood geeft. Meyers chanteert Morris om Zara te ontslaan en hem de baan van campagneleider te geven en ook nog de wens van Thompson in te willigen. Morris kan niet anders dan toegeven aan de eisen van Meyers. Tijdens de begrafenis van Molly praat Zara nog even na met Meyers en zegt gelaten dat de tijden wel weer zullen veranderen. Horowicz vraagt Meyers te reageren op een nieuw artikel van haar of de steun die Thompson geeft te maken heeft met zijn nieuwe baan. Meyers kijkt met een ongelukkig gezicht in de camera.     

The Ides of March is gebaseerd op het toneelstuk Farragut North van Beau Willimon , die complimenten verdient voor het in elkaar zetten van zo’n gecompliceerd maar zeer overtuigend verhaal. George Clooney verdient net zo goed alle eer voor de regie en zijn rol van Morris. Dat laatste geldt ook voor Ryan Gosling als Meyers en Philip Seymour Hoffman als Zara.

Hier de trailer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten