Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.dinsdag 17 april 2018

Filmrecensie: Eyes wide open (2009), Haim TabakmanGetrouwde joodse slager verscheurd door de liefde voor assistent

In een prachtig, sfeervol decor van het dagelijks leven van orthodoxe joden in Jeruzalem toont Haim Tabakman de schoorvoetend tot stand komende, heftige, maar nauwelijks levensvatbare liefdesrelatie tussen een getrouwde gelovige slager en diens assistent. Dat decor bestaat hoofdzakelijk uit de nogal vervallen winkel die de overleden vader met de toepasselijke naam Fleischman aan zijn zoon Aaron heeft achtergelaten. Aaron moet zich met geweld toegang tot de slagerij verschaffen. Het eerste dat hij doet is het oude vlees weghalen uit de koelruimte en uit de vitrines en opnieuw beginnen. Aan het raam hangt hij een oproep voor een bediende.

Die dient zich aan in de figuur van Ezri die naar Jeruzalem in gekomen om een vriend te ontmoeten maar geen contact kan krijgen met die persoon. Hij ziet de hoed van Aaron op straat liggen en brengt die naar binnen. Veel animo om Ezri aan te nemen als assistent heeft Aaron niet, maar als hij hem later weer in de synagoge tegenkomt, verandert hij van gedachten. Ezri kan slapen in de kamer die zich boven de slagerij bevindt.

Als hij ziet dat Ezri op straat een vluchtig contact heeft met een andere homoseksueel, moet erover nadenken wat dat inhoudt. Hij komt tijdens de Tora les van rabbi Weisman tot de conclusie dat hij Ezri niet kan laten vallen. Dat is tegen Gods bedoeling, die wil dat mens geniet. Als Ezri hem op sabbath meevraagt voor een duik in een heilige bron, geeft hij daaraan toe. Vervolgens nodigt hij Ezri uit om de maaltijd te gebruiken bij hem thuis.

Weisman vertelt Aaron dat Ezri een onrustzaaier is, net als Fisher, die een liefdesverhouding heeft met de knappe Sara Katz, die echter voorbestemd is aan een andere gelovige. Aaron raakt echter onder de indruk van de portretten die Ezri schetst. Als Aaron zijn gezicht ook eens laat vastleggen, kan Ezri zich nauwelijks bedwingen om Aaron op de lippen te kussen.

Die keer weet Aaron hem nog tot zelfbeheersing aan te sporen, maar al gauw kan hij zelf niet meer opbrengen. Hij meent dat hun liefde geen verkeerde zaak is. Dit is natuurlijk tegen de zin van de vrouw van Aaron die zich op de tweede plaats gezet voelt. Aaron zet echter door en neemt Ezri mee naar de diensten in de synagoge.  

Dan beginnen de waarschuwingen aan zijn adres: hij dient Ezri niet meer mee te nemen naar de synagoge. Aaron is inmiddels zo verliefd op zijn assistent dat hij soms overdag de winkel sluit en op de bovenwoning met hem vrijt. Zijn vrouw, die dan juist langs komt voor vlees, keert zich vervolgens van hem af.

Weisman vindt dat de orde hersteld moet worden, allereerst wat betreft de relatie tussen Sara en haar vriendje Fisher. Hij vraagt Aaron mee te gaan naar diens woning om een hartig woordje met hem te spreken. Het brengt Aaron in een lastig parket als hij van Fischer hoort dat die van Sara houdt.

De ophef in de buurt over de verloedering van de zeden gaat onverminderd door. Sara kiest eieren voor haar geld en trouwt met de jood die voor haar bestemd was. Aaron kan echter zijn gevoelens niet verloochenen. Hij vertelt tegen Weisman dat hij eindelijk het gevoel heeft dat hij leeft. Als Ezri in elkaar geslagen wordt en vertrekt, vraagt Aaron zijn vrouw om vergeving. Dat hij daarmee nog niet met zichzelf in het reine gekomen is, blijkt uit het slot. De slager is met open ogen in een val gelopen, zoals de titel suggereert.   

Hier de trailer van Eyes wide open ofwel Einayim Petukhoth

Geen opmerkingen:

Een reactie posten