Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.vrijdag 27 januari 2012

Occupy: de come-back van de jeugd, Tegenlicht, 23 januari 2012Ode aan de demonstrant, uitgeroepen tot persoon van het jaar 2011.

De uitzending begint met beelden van het park in New York tegenover Wall Street, waar zich op 11 oktober 2011 een grote menigte verzamelde die protesteerde tegen de morbide inkomensverschillen in het land. Vervolgens schakelen we over naar Rome, Madrid en Lissabon waar aanhangers van de Occupy-beweging met een digitale camera hun activiteiten in beeld brengen. Afwisselend wordt de sfeer in de drie zuidelijke hoofdsteden van Europa geschetst. Voor de overzichtelijkheid zet ik de fragmenten los van elkaar.

In Rome worden de vergaderregels vastgesteld voor de plenaire vergaderingen die twee maal daags gehouden geworden. Er zijn symbolen voor als iemand te lang aan het woord is en als het onduidelijk is wat iemand zegt. Internet speelt verder een belangrijke rol in de communicatie. Het zijn hele gewone lui die demonstreren, werklozen, studenten en mensen met een baan ook. Men hanteert pacifistische uitgangspunten en mediteert ook.
Men is verontwaardigd over de machtsverschillen in de maatschappij, het gebrek aan waarden en de uitbuiting van de derde wereld. De media brengen alleen maar flauwekul en de bevolking draait op voor de crisis. Mensen zijn echter niet te manipuleren. Men moet niet denken dat het verzet afgenomen is. Ze werken samen en zorgen ervoor dat het protest zich als een virus door de wereld verbreidt.

In Madrid is het grote plein Puerta del Sol omgedoopt in Hotel Madrid. Een ontwerper toont een affiche dat hij gemaakt heeft met de tekst Mudo Grito dat Stille Schreeuw betekent en dat overal in de binnenstad wordt aangeplakt. Een rode iglo-tent is symbool van de 15 Mei beweging. Een werkloze jongen skypt met een vriend over het plan om een tijdje in Nieuw Zeeland druiven te gaan plukken. De verontwaardigden willen geen verloren generatie worden, maar pleiten voor een sterke verzorgingsstaat en een goede maatschappelijke dienstverlening. Dit is geen crisis, dit is het systeem. Het instortende financiële systeem slokt zelfs landen op. De buitenwacht wil doelstellingen van hen horen en een strategie, maar die is er niet. Er is alleen een spontane beweging. Je stapt erin en neemt een andere weg, uit de ideologische terreur die zich over Europa verspreidt.  

In Lissabon wordt vooral gediscussieerd. Het is een domper dat ze economisch achteruit gaan en dat er zoveel werkloosheid is. Portugal is te lang een dictatuur geweest. Daarna steeg de levensstandaard en was er geen reden tot klagen. De politiek is teveel aan de politici overgelaten. Zangeres Ana Bacalhau van de groep Deolinda maakt het publiek enthousiast met liederen over een domme wereld waarin je moet studeren om slaaf te zijn. Er is verbondenheid na het concert. Men voelt zich gevangen, machteloos, onzeker over de economie en de euro. Men verdient de helft van in Spanje. Men kan niet begrijpen dat premier Coelho werkloze leraren naar het Portugees-talige buitenland wil sturen. Hij gedraagt zich als een vader, zegt een studente. Ze gaan bedenken wat ze willen met Portugal. Er is een wil om het systeem te veranderen.

Tot zover de impressie. Het is mooi om te zien hoe vredelievend het protest is, echt een volksbeweging. Dit jaar zullen we nog veel van Occupy horen. Op dit moment heeft men iglo’s gebouwd in de sneeuw in Davos, waar de wereldleiders samenkomen. Merkel zei aldaar in een toespraak dat er geen alternatief is voor het kapitalisme. Misschien kan ze zich bij de Occupy aansluiten.

Hier, voor Portugees sprekenden, het wonderschone Parva que Sou van Deolinda.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten