Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



zondag 15 januari 2012

Filmrecensie: Echo park (2006), Richard Glatzer


Levendig beeld van de Latino-gemeenschap in L.A.

In dit kleurrijke portret van Latino’s in de Spaanse wijk Echo park in Los Angeles draait het om de quinceanera, een feestelijk gebruik dat ten beurt valt aan meisjes als ze vijftien jaar zijn en als vrouw bestempeld worden. De oudere zus van Magdalena Garcia, Eileen, viert dat met een puntgaaf feest, waarin de familie vervoerd wordt met een limousine van het merk Hummer. Het feestje wordt alleen verstoord door de onbehouwen Carlos, het zwarte schaap in de familie, die in een wasstraat werkt.

Na het feest richt de aandacht zich op Magdalena, die ook de plechtigheid te beurt zal vallen. Zij is anders, zegt haar vader die predikant is en dat blijkt. Ze heeft een vriendje, de vrolijke  Herman, die veel van haar houdt en haar plaagt met haar molligheid. Dat ze met hem te ver is gegaan komt tot uiting als haar tante Silvia de jurk van Eileen voor Magdelena heeft vermaakt. Door dat ongelukkige feit keert Herman zich van haar af onder invloed van zijn eigen moeder, die niets van Magdalena wil weten, Ook haar vader Ernesto wil niet meer dat zij onder zijn dak woont, zodat Magdelena intrekt bij de 85 jarige oom Tomas, die ook onderdak biedt aan Carlos.

Ook Carlos treft het niet erg. Ondanks het feit dat er travieso op zijn buik getatoeëerd staat hetgeen herrieschopper betekent, is hij zo slecht nog niet. Hij is homo en maakt contact met een Amerikaans homo stel dat een deel van hun huis aan Tomas verhuurt, helpt hen met klusjes en raakt bevriend met Gary, de ene homo. Als de ander dat aan de weet komt, is Tomas het derde wiel aan de wagen. Hij voelt zich afgewezen, zit doelloos aan het water en besluit om met samen met Magdalena te gaan wonen en geld te verdienen, terwijl Tomas voor het kind zal zorgen. Helaas zeggen de Amerikaanse homo’s de huur op, verliest hij zijn baan en tot overmaat van ramp gaat Tomas dood. 

Vooral Tomas, die in Mexico het dertiende kind was in een gezin van meer dan twintig, is een prachtige rol. Hij rijdt als verkoper van het drankje champurrado rond in de buurt en heeft voor iedereen aandacht. In de familie speelt hij een verzoenende, deëscalerende  rol door Carlos en Magdalena op te vangen. Carlos zegt op de begrafenis dat hij een heilige was.      

Op de achtergrond zien we de skyline van Los Angeles maar verder speelt de film zich geheel af in de eigen wijk, waar ook jeugdbendes actief zijn, al was daar in de film weinig van te merken. Zoals aan het eind van de film vermeld werd, is op locatie gefilmd.

Hier de trailer van de film die in de Verenigde Staten onder de titel Quinceanera werd uitgebracht omdat Echo park een horrorfilm is uit 1986.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten