Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.woensdag 18 januari 2012

Agenda 2012, Tegenlicht, 16 januari 2012


De wereld in het nieuwe jaar.

De toekomst is een glazen bol. Dat geldt zeker voor 2012, dat geboren werd in een tijd van economische crisis, politieke besluiteloosheid en financiële chantage. Ongetwijfeld wordt het een jaar van verandering, maar in welke richting precies is onduidelijk. Wie zouden daar iets over kunnen zeggen? VPRO Tegenlicht nodigde drie gerenommeerde wereldburgers uit zich uit te spreken over dit nieuwe jaar.

Op de eerste plaats de brallerige Jim Rogers, een Amerikaan die zijn geld verdiend heeft in de financiële wereld en, zoals niet ongewoon voor Amerikanen, een socialistenvreter is, een behoorlijke arrogante en irritante man kortom. Vervolgens de van oorsprong Koreaanse econoom Ha-Joon Chang (zie foto), die in Cambridge doceert, en tenslotte last but not least Daniël Cohn Bendit, een relikwie uit de zestiger jaren, inmiddels lid van de Groene fractie in het Europees parlement.

Elke keer als de laatste een fragment heeft bekeken dat door Tegenlicht is uitgekozen om te bespreken, zoals over de toespraak van Merkel in het Duitse parlement, klapt hij zijn laptop dicht om als een orakel een beschouwing ten beste te geven over het onderwerp of dat in een ruimer perspectief te plaatsen. Merkel heeft geen visie, zegt hij. Ze luistert niet eens naar de Duitse economische instituten, die ingesteld zijn om over problemen te adviseren. Aan woorden en visie ontbreekt het de voormalig revolutionair niet, die al zijn geld zou willen inzetten over een voortbestaan van de Europese Unie. Cohn Bendit bekijkt het optreden van Rogers in de voorspelling over 2011 en noemt hem een eikel omdat hij de Europese solidariteit ondergraaft en niet weet wat hij daarmee over het continent afroept.

Het meest bescheiden, recht door zee en daarom het boeiendst was de econoom Ha-Joon Chang. Hij kijkt met afstand naar Europa en stelt vast dat het aan de Europeanen is om te besluiten tot verdere integratie of niet. In de Verenigde Staten is het normaal dat een staat federale hulp krijgt als men die nodig heeft. Hij stelt heel scherp dat het gaat om een strijd tussen financiële machten en democratische besluitvorming. Hij bevestigt de stelling van Tegenlicht dat het gaat om een oorlog van de rijken tegen de armen. Het casino-kapitalisme viert hoogtij. Politici denken als bankiers en geloven in de logica van snelle winst. De Occupybeweging kwam afgelopen jaar in opstand tegen de grote graaiers die er verantwoordelijk voor zijn dat anderen hun uitkering of hun pensioen gekort zien.

Over de rol van Papandreou denken de voorspellers heel verschillend. Cohn Bendit vond het in democratisch opzicht te prijzen dat Papandreou een referendum uitschreef. Rogers zegt dat Papandreou daarvoor geen ruimte kreeg omdat men bang was dat Griekenland uit de Europese Unie zou stappen. Ha-Joon Chang vraagt zich af of dat echt slecht voor Griekenland zou zijn. In de negentiger jaren liet Argentinië de dollar los en kwam er met de peso na een moeilijke periode weer bovenop.

Ook de rol van de kredietbeoordelaars wordt door Ha-Joon Chang kritisch onder de loep genomen. Het zijn private instellingen aan de andere kant van de oceaan met een beperkte kijk op de wereld. Als ze in Europa gevestigd zouden zijn, zouden ze de wereld anders beoordelen. Hoe het mogelijk is dat zulke belangrijke beoordelaars niet gecontroleerd worden en dat iedereen doodsbang voor hen is, is mij een raadsel.  

Wat het in 2012 wordt wisten de drie ook niet precies. Dat kan ook niet. Dat weet niemand. Maar dat het een spannend jaar gaat worden, zal voor iedereen duidelijk zijn.   

Hier meer informatie over de uitzending, hier meer over de stellingen uit het boek 23 Things They Don’t Tell You about Capitalism van Ha - Joon Chang, hier zijn persoonlijke website.

2 opmerkingen:

 1. The Times They Are A-Changing, zong Bob Dylan.

  Ik heb met veel interesse via uitzendinggemist naar deze aflevering gekeken.

  Mijn overtuiging is dat de boel dit jaar, en volgende, echt op de kop gaat. Financieel, economisch, maatschappelijk en geo-politiek.

  Wat mij betreft, als liefhebber van verandering, beweging en uitdaging, een pracht vooruitzicht.

  Ieder moet voor zich afvragen of hij/zij klaar is voor de nieuwe uitdagingen. Minder afhankelijk, meer zelfbewust, zelf richting kiezen en geven aan het leven.

  In mijn coachingspraktijk kom ik steeds vaker mensen tegen die gereed willen zijn, voor dat wat komt. Onzekerheid willen omzetten in zekerheid. De koers is onbekend, de reis ook.

  Maar het kompas waarop je vaart moet werken. (en vertrouw niet te veel op je GPS)

  BeantwoordenVerwijderen