Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.zondag 17 mei 2015

Solo – out of a dream (2014), documentaire van Jos de PutterGeld is niet alles

Solo – out of a dream is een vervolg op de documentaire Solo – de wet van de favela, die Jos de Putter in 1994 maakte over de 11 jarige, getalenteerde voetballertjes Leonardo en Anselmo.  Zij groeiden op in een sloppenwijk van Rio de Janeiro, maar kregen de kans om hun droom achter na te gaan. Leonardo pakte die kans. Hij speelde bij Feyenoord, Ajax, NAC en inmiddels in Boedapest. Omdat hij vanwege een blessure voor enige tijd uitgeschakeld is, gaat hij met De Putter terug naar zijn geboorteland. De Putter bewondert het mooie huis dat Leonardo voor zijn moeder heeft gekocht, maar vraagt zich na twintig jaar wel af of hij er goed aan heeft gedaan om Leonardo uit zijn milieu te halen, want de relatie met zijn familie is niet geweldig. In januari 2013 vocht Leonardo met zijn broer die hem dood wilde steken.       Zijn moeder heeft weinig contact in haar buurt en voelt zich door haar zoon in de steek gelaten

Leonardo bezoekt de sloppenwijk waar hij als kind woonde en ziet zijn vroegere ouderlijk huis terug dat mooi is opgeknapt. Hij gaat ook naar Anselmo met wie hij mooie herinneringen ophaalt uit hun harmonieuze jeugd. Samen gaan ze naar de inmiddels 82 jarige scout die een plaats voor Leonardo bij Feyenoord regelde, maar tot zijn teleurstelling nooit meer iets van de jongens gehoord had. Zijn vreugde is daarom des te groter als Leonardo en Anselmo opeens voor hem staan. Leonardo heeft een shirt voor hem bij zich van zijn huidige club in Hongarije, dat de dikke scout maar net aan past (zie foto met Anselmo in een blauw shirt op de achtergrond).   

Als kind al was Leonardo niet gemakkelijk. Hij had een kort lontje, zo blijkt uit beelden van twintig jaar geleden. Anselmo vertelt dat Leonardo altijd aan het schelden was, als hij voetbalde. Wilskracht was wellicht de reden dat Leonardo wel aan een internationale voetbalcarrière begon. Omdat hij zelf zijn buskaartje moest betalen om naar de trainingen van een betere Braziliaanse club te gaan, haakte hij af. Hij herinnert zich weinig van de vroegere film en is visser geworden. Nogal weerzinwekkend detail is dat Anselmo regelmatig lijken uit zijn netten haalt. Hoewel zijn droom niet is uitgekomen is hij wel gelukkig met zijn werk en zijn relatie. 

De moeder van Leonardo kan niet uitstaan dat haar zoon die nacht met een oude vriendin doorbrengt. Het meisje zegt nooit niets tegen haar en is volgens haar alleen op het geld van haar zoon uit. Zelf sloofde zij zich altijd uit voor haar kinderen, zegt ze met tranende ogen. Leonardo brengt daar later, tijdens het ontbijt met de vriendin, tegenin dat hij nooit een goed contact met zijn moeder had en dat zij alleen aan zijn geld dacht. Dat staat zelfs in de oude documentaire, zegt hij tegen De Putter. Leonardo zegt heel openhartig dat hij door zijn korte lontje bang is alles kwijt te raken wat hij heeft opgebouwd. Na de hevige ruzie met zijn broer in januari 2013 wilde hij zich kapot drinken. Het is jammer dat we niet horen waarover de ruzie ging. De Putter vraagt wel op de man af of Leonardo zonder de eerste documentaire niet gelukkiger was geweest. Leonardo ontkent dat. Dat heeft zijn leven gered, want het was zijn droom om voetballer te worden. 

In de documentaire wordt regelmatig heen en weer geschakeld naar beelden van twintig jaar daarvoor. Een keer komt zelfs dezelfde opname voor wanneer Leonardo net als vroeger naar het speelveldje tussen de krotwoningen loopt waar zij altijd een balletje trapten. De documentaire Solo – de wet van de favela is op YouTube te zien, zo hoorde ik Leonardo tegen Anselmo zeggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten