Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.zondag 3 mei 2015

112 weddings (2014) documentaire van Doug BlockOp bezoek bij de stellen van de trouwreportages

Doug Block is een documentairemaker, die extra bijverdiende met het maken van trouwreportages. Na 122 huwelijken op video te hebben vastgelegd was hij benieuwd hoe het verder ging met de stellen die elkaar het jawoord gaven op wat doorgaat voor de mooiste dag van hun leven. Block wendt zich tot verschillende stellen die indruk op hem maakten. Hij ondervraagt hen naar het huwelijksleven en geeft daarmee een kijk op de moderne Amerikaanse - en Westerse romantische huwelijk. Tussendoor stelt hij zichzelf de nodige vragen over onderwerpen als zielsverwantschap en de onzekere toekomst. Hij polst daar ook de stellen over bij wie hij al langs geweest is.

Het eerste stel dat Block bezoekt, Rachel en Paul, is inmiddels dertien jaar getrouwd. Ze hebben twee kinderen en waren al wat ouder toen ze trouwden. Paul is zeer gelukkig met het ouderschap. De relatie is nooit uit de rails gelopen maar ze moeten er wel aan werken om het goed te houden.

Jenn en Augie zijn acht jaar getrouwd en wonen in Brooklyn. Augie hoopte dat alles hetzelfde zou blijven als voor hun trouwen, maar hun eerste kind zorgde voor veel problemen en ruzies. Deze fase ligt gelukkig achter hen. Jenn werkte eerst voor de televisie maar is, ondanks het mindere salaris, als muziek- en handenarbeidjuf tevredener. Ze vindt het moeilijk om te praten over het thema scheiden. Ze speelt liever gitaar en zingt een liedje voor haar kinderen.  

Block filmde het stel David en Galina in Tulum, Mexico waar ze aan het strand, vooral op juridische gronden, hun huwelijkseed afleggen. De harde wind maakte dat niet gemakkelijk. Ook Olivia en Dennis trouwden daar negen jaar geleden. Ze bleven vervolgens nog een jaar in een strandhut wonen en kwamen terug om zich aan de opvoeding van Lily te wijden. Aanvankelijk praat Olivia niet over de kanker van haar dochter. Dennis wijst haar daar op. In die tijd botste het tussen hen en nog steeds gebeurt dat wel, maar ze zijn blij dat hun dochter de ziekte overleefd heeft en kennen ook gelukkige momenten.   

Janet en David trouwden zeven jaar geleden. David zit op de bank en vertelt over hun huwelijk dat door zijn depressies mislukte. De opvoeding van hun dochter kwam geheel op de schouders van Janet neer. Hun wedding was over de top, maar of hij daarna gelukkig was betwijfelt David. Zijn werk in de filmindustrie dreef een wig in hun relatie, vooral omdat hij zichzelf erg goed vond. Een manische aanval met onaangename gevolgen betekende het einde van hun huwelijk. David neemt daar zelf de verantwoordelijkheid voor.

Alexander en Janice wonen in Massachusettes. Ze vierden dertien jaar geleden hun partnership met vele bekenden op een boerderij, hoewel de familie van Janice dat niet gepast vond. Alexander vond het nooit gemakkelijk om onvoorwaardelijk voor Janice te kiezen. Ze geven elkaar nu alsnog hun jawoord, vooral vanwege de zekerheid die dit verschaft. Hun twee kinderen oefenen met hen de ceremonie. Alexander is nerveus voor de nieuwe verbintenis. Dertien jaar geleden voelde hij zich meer onbevangen.

Sue en Steve trouwden negentien jaar, hebben twee kinderen, maar gaan scheiden. Sue vertelt dat ze uit een gebroken gezin kwam en hoge verwachtingen had van het huwelijk. Steve werd zelfverzekerder in al die jaren en vond dat Sue stilstond. Daardoor groeiden ze uit elkaar. Ze deden een relatietherapie waarin Sue ontdekte dat Steve al een jaar een ander had. Dat deed heel veel pijn.

Heather en Sam komen uit Helena, Montana en zijn net getrouwd. Sam weet niet hoe het leven over tien jaar zal zijn. Ze werden voorafgaande aan de plechtigheid in het open veld apart toegesproken door de gasten, Heather door de vrouwen, Sam door de mannen. Allemaal geven zij hun adviezen voor een goed huwelijk, maar een recept is natuurlijk niet te geven. In deze tijd helemaal niet.

Hier de trailer, die begint met de overrompelende kus van Sam.
  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten