Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.vrijdag 1 mei 2015

Filmrecensie: Love is all you need (2012), Susanne BierDeense kapster door de wrongel van het leven

Na Things we lost in the fire en In a better world, is Susanne Bier weer terug in Denemarken. Tenminste met een been. Want het familiedrama dat in Love is all you need voor het voetlicht wordt gebracht, speelt zich voor een grotendeels af in Italië en een deel van het gezelschap is Engelstalig.

Hoofdpersoon is de Deense kapster Ida Hjort die het niet treft in het leven. Op het moment dat de film begint heeft ze een borstamputatie en een chemokuur achter de rug. Ze is nog volop bezig met controles in het ziekenhuis als ze bij thuiskomst haar weinig ontwikkelde man Leif met de knappe jonge boekhoudster Tilde van zijn bedrijf op de zitbank ziet neuken. Ze weet eerst niet hoe te reageren en voor ze de kans krijgt om zich een houding te bepalen, is de man - met wie ze 23 jaar een relatie had en die zich verweert met de uitspraak dat hij door haar ziekte ook geen gemakkelijke tijd achter de rug heeft gehad - vertrokken, nog wel met de toevoeging dat ze elkaar op de bruiloft van hun dochter Astrid in Sorrento, Italië wel zullen zien.

De beelden van Italiaanse huwelijksvoltrekkingen en de komende trouwpartij van Astrid met Patrick in de romantische Zuid Italiaanse plaats zijn suikerzoet. Vooral Astrid is in de ban van de villa met de citroenplantage die van de ouders van Patrick is, maar leeg staat sinds de dood van zijn moeder Elisabeth door een auto-ongeluk. Ze gaat meteen, geholpen door twee knechten, aan de slag met organiseren.  

Op weg naar Italië krijgt Ida in de parkeergarage van de luchthaven een ongeluk. Het is juist de wagen van Phillip, de vader van Patrick, waar ze in haar achteruit tegenaan botst. De ontmoeting tussen de twee is stuntelig. Ida verliest bijna haar pruik, de Britse weduwenaar gedraagt zich hautain en moet als directeur van een groothandel in groenten nog de nodige zaken telefonisch af te handelen, waarbij Ida zich verbaast over zijn korte, snauwerige toon. Desondanks reizen ze samen naar Italië en worden daar geestdriftig ontvangen door het aanstaande, maar niet al te innig ogende bruidspaar.

De dag erop arriveert Leif met aan zijn zijde de blonde Tilde, hetgeen natuurlijk voor meer spanningen zorgt, vooral bij Astrid. Ida is degene die een oogje wil toeknijpen. Ze verplaatst zich gemakkelijk in Leif die tijdens haar ziekte veel met haar te stellen had. Benedikte, de schoonzus van Phillip, die een oogje op haar zwager heeft, is met haar moeilijke dochter gekomen en voegt aan de spanning ook het nodige toe. Last not but least arriveert Kenneth de broer van Astrid die in het leger zit en helemaal niet te spreken is over de escapades van zijn vader.

Het is in de luttele dagen voor de huwelijksvoltrekking een kluwen van elkaar beïnvloedende verhoudingen in de oude villa. Phillip krijgt steeds meer oog voor Ida, die er wondermooi uitziet in een nieuwe roosrode jurk. Benedikte is op haar beurt jaloers op Ida. Kenneth krijgt slaande ruzie met zijn vader en wordt later verleid door de dronken Tilde. Ida zelf vreest dat ze weer kanker heeft, want ze ontdekt een knobbeltje in haar hals dat ze zo goed mogelijk wegwerkt met make-up. De sfeer doet erg aan de film Festen denken, misschien door de Deense achtergrond van het gezelschap, maar tot een tirade van de zoon des huizes komt het niet. Bier lost het anders op, al haalt ook zij de valse romantiek onderuit en verheft ze zich boven de zoete sfeer van het gewoonlijke romantische drama. Love is all you need, dat voor een groot deel overgoten is met romantische melodieën, staat daarmee in een ander, emanciperend, kader.

Hier de trailer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten