Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.zondag 3 mei 2015

Filmrecensie: Two lovers (2008), James GrayTorn between Sandra en Michelle

De manisch depressieve Leonard Kraditor heeft het niet gemakkelijk. Sinds hij door zijn verloofde aan de kant is gezet, woont hij weer bij zijn ouders in Brooklyn en werkt hij in de stomerij van zijn vader. Zijn ouders Ruben en Ruth hebben met hem van doen en proberen hem aan een goede vrouw te helpen. Die dient zich aan in de figuur van Sandra Blatt (op de poster onder), de sensuele dochter van een zakenpartner van Ruben. Tijdens een etentje van de twee gezinnen bij hen thuis lijkt alles beklonken. Leonard, die ook fotografeert, toont Sandra zijn natuurfoto’s en belooft de bar mitswa van haar jongere broer David te komen vastleggen.

De voorspoedige toekomst wordt echter in de war gebracht door Michelle (op de poster boven), een vampachtige nieuwe buurvrouw met veel vrouwelijke charme. Leonard ontmoet haar als ze door haar vader wordt uitgejouwd en roept haar naar binnen. Zijn moeder staat meteen al vreemd te kijken. Michelle is heel vrij en zegt (met een Diane Keaton achtige stem) dat ze hem wel eens in zijn kamer heeft gezien door haar slaapkamerraam.   

Langzaamaan raakt Leonard verstrikt in de netten van Michelle die zelf verliefd is op Ronald, een oudere getrouwde advocaat van het kantoor waar ze werkt. Ze is heel spontaan en nodigt Leonard uit mee te gaan dansen. ‘You look hot,’ zegt ze als ze hem in zijn beste pak ziet, maar ze is doodsbedroefd dat Ronald niet kan komen en laat Leonard letterlijk in de kou staan. Ze gaat zelfs zover dat ze Leonard uitnodigt voor een etentje in Manhattan, dat ze, voorafgaand aan een operavoorstelling, met Ronald heeft. Met de bedoeling dat Leonard haar zegt of Ronald haar aan het lijntje houdt of een geschikt persoon is om mee verder te gaan.

Het etentje in de buurt van de Radio City Hall is tenenkrommend. Leonard is de eerste die arriveert en in plaats van aan de bar plaats te nemen, gaat hij ook nog eens meteen op de leren bank aan de tafel zitten. Hij twijfelt erover om Michelle te bellen, maar laat dat toch maar na. Als hij haar hoort, verdiept hij zich in de menukaart. Hij schuift op zodat Michelle in het midden kan zitten. De arrogante Ronald onderhoudt hem, als Michelle naar het toilet is, over haar schoonheid en vraagt hem om, gezien haar neiging tot drugsverslaving, op haar te letten. Als Ronald thuis is en zelf een opera opzet, wordt er aangebeld door Sandra, die wel voelt dat Leonard weinig ruimte voor haar heeft en dat ook eerlijk zegt. Leonard smoort op zijn beurt zijn twijfel in een kus en een fikse vrijpartij.

De volgende ochtend wordt hij al vroeg wakker gebeld door Michelle, die wil weten wat hij van Ronald vond. Het is verfrissend dat Leonard voor zichzelf opkomt en zich niet meer laat gebruiken. Als Michelle echter een miskraam krijgt en iemand nodig heeft om haar naar het ziekenhuis te brengen, biedt Leonard zich aan om deze dienst te verlenen. Langzamerhand raakt Leonard echter de regie over zijn leven kwijt. Vooral als Michelle het uitmaakt met Ronald en naar een flat van een vriendin in San Francisco wil om haar leven op een rijtje te zetten. Tegelijk wordt hij door zijn familie tot een huwelijk met Sandra aangespoord.

Two lovers is gebaseerd op het korte verhaal Witte nachten van Fjodor Dostojevski, dat volgens Wikipedia al voor de zevende keer verfilmd werd. In tegenstelling tot mijn verwachting was Two lovers niet echt sentimenteel. Russen verfilmen, dat moeten de Amerikanen vaker doen.

Hier de trailer, die begint met de schreeuwende vader van Michelle, hier mijn bespreking van dezelfde film, maar twee jaar eerder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten