Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.zondag 31 mei 2015

Filmrecensie: United (2011), James StrongSterk drama over de vliegramp die veel spelers van Manchester United het leven kostte

Het voetbal beleeft rond het proces tegen de Fifa spannende tijden. Blijft het een sport om veel geld mee te verdienen of krijgt de voetballiefhebber een voet tussen de deur? In Manchester was men al eerder de overheersing door het kapitaal beu en richtte men een alternatieve club op, zoals in Tegenlicht te zien was. Vijftig jaar geleden was daar van de grote invloed van het geld nog geen sprake, wel van een grote menselijke tragedie.   

In de BBC productie United toont James Strong het drama dat het, door heel Engeland geliefde, eerste elftal van Manchester United ten deel viel toen hun vliegtuig in de winter van 1958 op de terugweg van een wedstrijd tegen Rode Ster Belgrado crashte. Bobby Charlton die een van de inzittenden was, moest zijn tegenzin om nog een bal aan te raken, overwinnen en werd vervolgens een gezichtbepalende wereldspeler.

De sterke dramaproductie begint anderhalf jaar daarvoor, in de herfst van 1956, als de jonge Charlton staat te popelen om, net als zijn vriend Duncan Edwards die al in de selectie zit, mee te doen in het eerste elftal. Assistent coach Jimmy Murphy – met zijn prachtige, gebeeldhouwde kop - neemt de jongeman mee naar het hoofdveld op Old Trafford en laat zien welke arbeidersgeledingen op welke tribunes zitten. Het publiek heeft recht op het beste en daarvoor moet Charlton nog wat meer trainen, bijvoorbeeld zijn linkerbeen om straks meer technische mogelijkheden te hebben.
Op een ander niveau probeert manager Matt Busby van de voetbalbond gedaan te krijgen dat ze Europa in kunnen, maar het bondsbestuur in de persoon van Alan Hardaker is tegen.

Op 5 oktober 1956 wordt Charlton bij Busby geroepen die hem meedeelt dat hij wordt opgesteld, nog wel tegen Charlton United uit Londen. Charlton maakt zich eerst nog zorgen over een blessure die hij verzwijgt en loopt vanwege slapeloosheid midden in de nacht naar het stadion waar hij wordt weggestuurd door een andere bobby, maar Manchester wint met 4-0 en Charlton maakt twee doelpunten waarmee hij meteen een vaste basisspeler is.

Begin 1958 speelt Manchester in de kwartfinale van de Europa Cup tegen Rode Ster Belgrado. Omdat Busby geen toestemming van dezelfde stijfkoppige Hardaker krijgt om de competitiewedstrijd tegen Wolverhampton die gepland staat voor de zondag daarop, uit te stellen, besluit hij een privévliegtuig naar Joegoslavië te nemen, waardoor ze op tijd terug kunnen zijn.

Op 3 februari vliegt men naar Belgrado. Manchester komt door de kwartfinale heen en kijkt al uit naar de halve finale tegen Milaan. Tijdens de terugvlucht op 6 februari maakt het vliegtuig een tussenstop in München en moet wachten met opstijgen vanwege een zware sneeuwbui. Daarna komt het vanwege technische problemen de lucht niet in. Met de nodige vrees onder de voetballers wordt later een nieuwe poging ondernomen, die achtentwintig inzittenden waaronder zeven spelers fataal wordt. Charlton loopt verdwaasd tussen de wrakstukken in de sneeuw, terwijl de nieuwe fanatieke doelman Harry Gregg gewonden uit het vliegtuig sleept. Manager Busby is zwaargewond aan zijn benen.

Murphy die thuis gebleven is, is verbijsterd als het het nieuws van secretaresse Alma hoort en vertrekt, na een koele uiting van deelneming en Hardaker en achtervolgd door een horde journalisten, meteen naar München. Hij bezoekt Duncan die zwaar gewond is geraakt aan zijn nieren en Busby die achter een plastic scherm zijn schuld bekent. Hij neemt Charlton op de veerboot mee terug. Charlton is nog steeds in een shock, hoort van de dood van Duncan en zet zijn voetbalherinneringen bij het oud vuil.

Het bestuur vergadert over de toekomst. Murphy maakt zich sterk om door te gaan en krijgt toestemming om voor de komende wedstrijd tegen Sheffield Wednesday een nieuw team op de been te brengen. Charlton geeft zich gewonnen als hij jeugd in de steeg achter zijn huis ziet voetballen. Tegen Sheffield zit hij nog op de bank naast Murphy. Het nieuwe team houdt de gedachtenis van het team in ere, onder andere doordat een van de nieuwe spelers tijdens het wachten in de catacomben een pijp rookt zoals Mark Jones, alias Jonesy, altijd deed.

Hier de trailer, hier mijn verslag van de Tegenlicht documentaire over het andere United.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten