Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



woensdag 9 juli 2014

Nieuwe helden (2014), documentaire van Dirk-Jan Roeleven



Als je haar maar goed zit

Nieuwe helden - in het hart van de Tour, zoals de documentaire van Dirk-Jan Roeleven voluit heet, is net als De Tour van Bauke een reactie op de dopingschandalen die het grootste wielerevenement ter wereld al vele jaren teisteren, een smet die is vastgelegd in Tour de Silence van Argos TV. Net als het WK voetbal en de Olympische Spelen is de wielersport in de macht van het grote geld gekomen. De vraag hoe men zich zuivert van alle blaam is daardoor aan de orde.

Algemeen directeur Iwan Spekenbrink van de witte (!) Argos - Shimano ploeg spreekt volgens de aankondiging in kleine letters van een missie, waarbij men met nieuw elan moderne technologie in zet en nieuwe inzichten, eerst met een stel sprinters, zoals de Duitsers paradepaardjes Marcel Kittel en John Degenkolb.  

Dirk-Jan Roeleven volgt de ploeg van ploegleider Rudi Kemna tijdens de honderdste Tour de France van 2013. Deze ex-coureur heeft bekend dat hij vroeger doping heeft gebruikt, zijn straf uitgezeten en wil met een schone lei beginnen. Doping is fraude of diefstal en daar wil hij niets meer van weten. Degenkolb vindt het moeilijk om zijn geloofwaardigheid in een corrupte wereld te bewijzen.

De beelden die we voorgeschoteld krijgen lijken heel erg op die uit De Tour van Bauke, al was de focus toen wat scherper op Bauke Mollema gericht. Wellicht verwaterde het idee omdat de ploeg inderdaad brandschoon is. De strak gekapte Kittel neemt geen voedingssupplementen, zelfs niet de cafeïnepilletjes die men gebruikt voor extra energie om net dat ene beetje meer te kunnen presteren. Ook zonder pillen wint hij vier etappes, die steeds worden gevierd door champagne, begeleid door een strijdkreet (die men in de huidige Tour na vier etappes al drie maal heeft kunnen slaken). Kittel zegt tegen zijn ploeggenoten dat hij de prijzen onder de ploeg wil verdelen en heeft het zwaar in de bergen.  

Veel aandacht is er voor een schouderduw in de tiende etappe van Cavendish tegen Tom Veelers, waardoor de laatste ten val kwam. Zelf denkt Veelers dat het opzet was. De wraak was zoet omdat Kittel eerste werd. Cavendish twitterde dat het hem speet, maar Veelers zou persoonlijke excuses van hem willen. Zo ver komt het echter niet. Kittel probeert Veelers over te halen om tot een vergelijk met Cavendish te komen, maar dat is voor Veelers een brug te ver. Zelf haalt hij Parijs niet. Na de val vertelde hij al dat zo’n val een grote impact op zijn lichaam had, dat hij voorzichtiger reed en dat na twee weken koers is iedereen sowieso uitgemergeld. In de achttiende etappe komt hij net voor de tijdslimiet binnen en de volgende dag stapt hij af. Een ploegmaat bezoekt hem op zijn kamer en neemt hem zijn vertrek vanwege zijn wonden in het geheel niet kwalijk. Leeg is leeg, zegt zijn moeder.   

De Spaanse osteopaat Rodriguez, die vroeger zelf ook fietste, masseert de renners en deelt tijdens de etappes de etenszakjes uit. Hij vertelt in nogal bedekte termen dat hij in al die jaren goede en slechte zaken heeft meegemaakt. Hij mist zijn dochtertje. Later toont hij foto’s van haar. Roeleven vraagt of die in het ziekenhuis gemaakt zijn en of ze daar nog steeds is. Nee, ze is weer thuis na kanker, zegt Rodriguez met tranen in de ogen.  

Fraai is het einde waarin Kittel, die tijdens de Tour al door een Franse schone werd geknipt, toegezongen wordt door zijn ploeggenoten met de schlager Du hasst die Haare schön.

Nieuwe helden is gemaakt naar een idee van schrijver en journalist Nando Boers, die in verwarring was (en wellicht nog is) na alle dopingonthullingen. Hier de trailer.   
Hier mijn bespreking van De Tour van Bauke, hier die van Tour de Silence.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten