Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.donderdag 10 juli 2014

De dwarsligger (2013), documentaire van Sanne RoversNiet alle dagen kermis

In de serie 25 docs, documentaires die 25 minuten duren, maakte Sanne Rovers de documentaire De dwarsligger over een groep jonge Brabanders uit Prinsenbeek die samen een carnavalswagen opbouwt. Zoals de titel al aangeeft gaat dat niet over rozen.

De groep die ook al De dwarsliggers heet, werkt in een hal bij de spoorwegovergang onder leiding van hun jonge voorzitter Bram (zie foto) aan diens ontwerp voor een wagen van achteneenhalve meter hoog. Omdat ze de vorige keer laatste zijn geworden, wil Bram dit jaar goed beslagen ten ijs komen. Dat vergt van hem heel wat laswerk en van de groep veel plakwerk, hetgeen inhoudt dat men pakpapier over de constructies van gaas plakt die men vervolgens beschildert.

Tussen de groep en de voorzitter botert het niet erg. Men komt in verzet tegen Brams geregel en noemt hem een directeurtje. Vooral constructeur Bastiaan met zijn onafscheidelijke grijze muts kan zijn leiding niet goed zetten. Voor hem is de groep er in de eerste plaats voor vriendschap en gezelligheid.

Naarmate het carnaval dichterbij komt neemt de spanning toe. De groep is in de winter ingekakt en moet flink gas geven, zegt Bram. Helaas is de helft van de groep niet komen opdagen en ook Bastiaan geeft de pijp aan Maarten. Hij gaat liever naar een groot feest. Later gooien ook de andere werkers zich vol met bier in de deinende massa.  

Bram vindt dat de groep zich te weinig bewust is van de noodzaak om de wagen af te bouwen. Het carnaval komt er al snel aan. Bram kan het idee om de beste carnavalswagen van het dorp te maken niet loslaten en moet zelfs een keer overgeven van de spanning.

We kijken mee terwijl de winterfiguren met een takel op het onderstel worden gehesen. De afbeelding van de kerstman in zijn slee met zijn rendieren rennend in de lucht ziet er imponerend uit. De groep schminckt zich voor de optocht in de plaats die voor enkele dagen omgetoverd is in Boemeldonck. Andere groepen hebben vergelijkbare indrukwekkende sprookjesbeelden gemaakt. Helaas vindt de brandweer het onderstel van De dwarsliggers niet veilig genoeg om mee te gaan in de optocht. De groep staat er beteuterd bij.

Onder applaus van publiek langs de kant van de weg, onderneemt men de terugtocht. De treurmuziek die eronder gezet is, past daar erg mooi bij. Tijdens het slotfeest krijgen De dwarsliggers een applaus van de zaal. Bram zegt op de eerstkomende vergadering dat het in 2014 met iets kleiners wil meedoen. Het kan niet alle dagen kermis zijn, mompelt een groepslid.

Wellicht kan men beter een andere naam kiezen en misschien een mediator inschakelen, die onderhandelt bij problemen.

Hier de docu op NPO-doc.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten