Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.zondag 13 juli 2014

Filmrecensie: Beginners (2010), Mike MillsGezinsdynamiek legt zware hypotheek op persoonlijke relaties

De romantische komedie bloeit in Nederland als nooit tevoren. In de Verenigde Staten weten ze er ook wel raad mee. Het publiek wil vermaakt worden met verhalen die de eigen werkelijkheid doen vergeten, al is het maar voor anderhalf uur. Beginners van Mike Mills is nog niet eens de meest slechte voorbeeld in zijn soort. Het onderwerp betreft de invloed van het ouderlijk gezin op de relatievorming.

De hoofdrollen in Beginners worden gespeeld door Oliver en Anna, die beide moeite hebben om een liefdesrelatie te bestendigen. Oliver is een grafisch ontwerper die zijn onmacht voor een deel in getekende verhalen uit. Anna is een actrice die beroepshalve toch al van hot naar haar reist.

De film begint met Oliver die het huis van zijn overleden vader Hal Fields, een gewezen museumdirecteur, opruimt. Hij stuit op een brief die zijn vader aan een onbekende man schreef, met foto en al. Waarschijnlijk was het door zijn dodelijke ziekte er niet mee van gekomen om de brief te versturen. Bijzonder aan de vader is dat hij zijn leven lang een homo was maar toch met een vrouw trouwde. Die zou dat varkentje wel even wassen. Na de dood van zijn vrouw kwam de vader op 75 jarige leeftijd uit de kast. Hij had niet alleen een vriend, Andy, maar hield er ook andere vriendjes op na. Hij wilde tegen Andy niet zeggen dat hij kanker had en met volle teugen van het leven genieten. Dat doet hij dan ook.

Beginners zit vol met flashbacks naar het gezin van Oliver, die niet echt een gelukkige indruk maakt. Hij vraagt zijn moeder of zij ruzie heeft met zijn vader, maar zij ontkent dit, waardoor het voor Oliver moeilijk is zijn gevoelens te begrijpen. Ook op volwassen leeftijd nog.

Tijdens een feestje waarbij men verkleed gaat, dost de inmiddels 38-jarige Oliver zich uit als Freud en komt te spreken met Anna, de vrouw die ziet dat hij niet gelukkig is. Ze kan niet praten vanwege een keelontsteking en schrijft de antwoorden van de vragen van Oliver op papier. Anna heeft een vader die nogal eisend is tot chantage aan toe. De twee herkennen iets in elkaar en krijgen langzamerhand een relatie. De knappe Anna doet het heel voorzichtig aan. Ze heeft lering getrokken uit haar eerdere verhoudingen.

Vaart wordt gesuggereerd door beelden en foto’s van vroeger op het scherm te projecteren, zoals van het jaar 1955 toen de ouders van Oliver trouwden, 1965 toen hijzelf geboren werd of 1978 toen Harvey Milk, een senator die voor homo belangen opkwam, werd doodgeschoten.

Het is jammer dat de teksten niet echt sterk zijn. De nogal flauwe scènes worden weggewerkt door de wel erg smachtende blikken van Anna (zie foto) en door de pathetische rol van de Jack Russell Arthur, die Oliver van zijn vader heeft overgenomen en die de gedachten van zijn baas kan lezen. Deze relatiefilm had van het kaliber Annie Hall kunnen worden, maar helaas liggen de bedoelingen in Beginners te dik er boven op, om een vergelijking met Woody Allen aan te kunnen.

Het onderwerp is wel boeiend. De gezinsdynamiek die een last legt op de vorming van relaties. Het is echter de vraag of de verhoudingen in het gezin de meest bepalende factor vormen die de relatievorming bemoeilijken. In de individualistische Westerse maatschappij worden tegenstrijdige eisen aan de liefdespartners gelegd, die ongecompliceerd samenleven moeilijk maken.

Hier de trailer die begint met de hond Arthur.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten