Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.vrijdag 4 juli 2014

Love and engineering (2014), documentaire van Tonislav HristovLiefde is een algoritme

Welke man kent niet de ervaring om volkomen de mist in te gaan bij het versieren van een vrouw? De literatuur staat vol van pogingen van mannen die door een vrouw tot radeloosheid worden gedreven. Het is maar goed dat het contact vaak ongemerkt goed gaat want als je erover nadenkt lijkt dat een onmogelijke zaak. Dat vinden ook enkele beta studenten aan Universiteit van Helsinki die aan een onderzoek van de 34-jarige Bulgaarse wiskundige Atanas Boev meewerken. Hij is zelf al getrouwd en wil graag anderen helpen. Een groepje nerds ontwerpt zich aan het project De geheime wapens van het versieren, waarin hij op wetenschappelijke wijze een algoritme van de liefde wil opstellen.

Atanas tempert meteen de verwachtingen met zijn uitspraak dat ze niet moeten denken dat ze een vrouw als Claudia Schiffer aan de haak zullen slaan. Hij geeft een voorbeeld van de manier waarop het eerste contact tot stand kan komen. Men staat tijdens een feestje met de rug naar een boeiende vrouw en roept uit op wat voor feest men eigenlijk beland is. Grote kans dat de vrouw in kwestie antwoordt, waarop de man zich verbaasd omdraait en de vrouw daarmee het gevoel geeft dat zij de conversatie begint. 

Student Todor is nogal verlegen met meisjes. Atanas regelt een vrijwilligster met wie hij kan oefenen. Als Todor niet weet wat hij in een café tegen haar moet zeggen, fluistert Atanas hem mogelijke gespreksonderwerpen door een oortje in. Hij probeert op die manier het brein van een vrouw te hacken, zegt hij. Vrouwen doen niets anders doen zich verleidelijk aan te kleden.  

Aantrekkingskracht is een belangrijk mechanisme bij het versieren en geur speelt daarin een belangrijke rol. Tijdens een proefopstelling wordt vastgesteld dat een bepaald meisje de geur van Markus zeer op prijs stelt, zodat een ontmoeting tussen Markus en de vrouw wordt geregeld, dit maal zonder oortjes. Markus begint tegen haar over gamen en drummen maar beide onderwerpen zijn niet aan de vrouw besteedt. Na verloop van tijd kijken ze uit het raam naar de ondergaande zon.

Hormonen scheiden feromonen af die gemeten kunnen worden. Todor en de knappe Kati (zie foto) spreken elkaar met badmutsen op hun hoofd, die de hersenactiviteit registreren. Kati is dramatherapeute die het leven een schouwspel vindt en het interessant vindt dat Todor alleen is maar niet eenzaam.

Tijdens een speeddate is het belangrijk hoe je iets zegt dan wat je zegt. Het gaat om de indruk die men maakt. Ook wordt het effect van moppen uitgeprobeerd. We kunnen ook in biologische zin naar de ontmoetingen kijken. Lust wordt opgewekt door de geslachtshormonen testosteron en oestrogeen.

Mikael Saarinen doet onderzoek naar emoties en helpt nerds met een soort rationeel-emotieve therapie. Todor voelt zich slecht als een partner een afspraakje afzegt. Zijn diepere zwakheden zijn niet zomaar te veranderen. Liefde bestaat uit drie stadia, doceert Antanas: flirten, aantrekkingskracht en hechting. Hierbij spelen verschillende hormonen een rol. Bij een afwijzing wordt de serotinespiegel verlaagd en de dopamine spiegel verhoogd waardoor de pijn van het verlies nog heviger voelt.

Op een cruiseschip in de echte wereld proberen Todor en Markus, verkleed als kapitein om te imponeren, het geleerde in praktijk te brengen. In de disco ontmoeten ze meisjes. Tijdens het nagesprek is een hutgenoot boos dat de jongens te rumoerig waren. Hij was niet gesteld op vrouwenbezoek in de nacht. Niet duidelijk wordt waarom de jongens geen tweepersoonshut gekozen hebben.

Saarinen stelt dat het uiten van emoties in een relatie moeilijk is voor een betastudent, maar dat men wel zichzelf kan veinzen. Antanas is zelf tevreden met vrouw en kind, wil net als in een game naar een nieuw level en zoekt een formule daarvoor. Todor heeft in het werkelijke leven inmiddels veel geleerd en gaat meer op zijn gevoel af. Liefde werkt beter dan een algoritme, zo luidt de conclusie.  

Hier de trailer die begint met een softfocus beeld van de knappe Kati.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten