Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



donderdag 28 augustus 2014

Filmrecensie: Moon (2009), Duncan Jones



Sciencefiction film met boeiende aspecten

Het is geen al te bizar idee om te veronderstellen dat we de maan als mijnbouwgebied zouden kunnen gebruiken. Er zijn al ideeën geweest om het maangesteente productief te maken. In de film Moon delft het bedrijf Lunar industries helium dat we op aarde goed kunnen gebruiken. In grote flessen wordt het gas vanuit een lanceerbasis naar de aarde geschoten.

Op de maan is slechts één werknemer aanwezig. Zijn naam is Sam Bell. Hij wordt geassisteerd door robot  Gerty (zie foto). Vanuit zijn basisstation maakt hij in een harvester, zoals de maanwagentjes genoemd worden, regelmatig uitstapjes naar de verschillende mijngebieden in zijn omgeving. Het is de bedoeling dat hij na drie jaar wordt afgelost, waarna hij in een vriescapsule naar de aarde terugkeert. Sam heeft regelmatig skype contact met zijn vrouw Tess en hun driejarige dochter Eve. Zijn tijd zit er bijna op. Hij kan niet wachten om weer met hen verenigd te zijn.

Het verhaal krijgt een bizarre wending als er een bij een mijngebied een vreemde ontploffing plaats vindt waarbij Sam gewond raakt en zijn harvester defect. Hij komt bij in de ziekenboeg en wil na verloop van tijd weten wat er gebeurd is. Hij kan echter niet naar buiten. Hij veroorzaakt daarom een defect aan een leiding, waardoor Gerty, die de beroerdste niet is, de deur voor hem opent. Sam gaat terug naar de plaats van het ongeval en treft een andere man in de defecte harvester, die als twee druppels water op hem lijkt. Hij neemt hem mee naar het station, waar een verwarrende situatie ontstaat over de vraag wie de kloon van wie is. Vanuit de aarde komt het bericht dat er een reddingsmissie in aantocht is.

De twee mannen kunnen niet echt goed met elkaar overweg en hebben vaak ruzie. Als de oude Sam, die erg verzwakt is, hoort dat Tess niet zit te wachten op zijn terugkomst, vraagt hij Gerty wanhopig om een uitlegt. Gerty vertelt dat alles wat hij meemaakt gefingeerd is, dat niets bestaat. Sam is zeer van slag. Gerty steekt een robotarm als troost naar hem uit.

De twee mannen gaan op zoek naar de waarheid omtrent hun aanwezigheid. Ze vertrekken in de twee overgebleven harvesters naar een buitengebied op de maan en ontdekken dat hun communicatie met de aarde door antennes wordt gestoord. In dat buitengebied is wel ongestoord contact met de aarde mogelijk. De oude Sam belt zijn gezin, maar hoort van zijn vijftien jaar oude dochter Eve dat haar moeder overleden is. Terwijl de nieuwe Sam verder reist, gaat de oude terug naar hun basisstation en ontdekt onder de vriescapsule een mortuarium waarin verschillende klonen bewaard worden.

De nieuwe Sam komt terug en vertelt dat hij nog meer stoorzenders heeft gevonden. Samen beramen ze een plan om aan hun gevangenschap een einde te maken. Daarbij vragen ze Gerty een nieuwe kloon tot leven te roepen voordat de reddingsmissie arriveert. Alsvorens de nieuwe Sam in de lanceringsplaats van de heliumflessen naar de aarde terugkeert, geeft hij de computer instructie om de stoorzenders te vernielen, zodat de aarde straks weet wat voor spelletje zich op de maan afspeelt.  

Anders dan gewoonlijk in sciencefictionfilms blijft de menselijke kant van de acteurs overeind. De oude kloon wordt steeds zwakker, vergeleken bij de nieuwe die rondloopt in een schone overall maar nog moeilijk kan wennen aan de nieuwe toestand. Hij gedraagt zich af en toe agressief en stoot zelfs de modeltafel van hun basis omver waaraan de oude kloon in zijn vrije tijd werkt. Door het menselijk karakter en het niet eens zo onvoorstelbare karakter van de missie spreekt deze Britse futuristische film zeer aan.  

Hier de trailer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten