Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



zondag 24 augustus 2014

Filmrecensie: Another year (2010), Mike Leigh


Soapachtige tragikomedie over eenzaamheid in Groot Brittanië

Mike Leigh maakt films met een sterke sociale inslag. Hij laat op een niet al te zwartgallige manier zien hoe het er in de maatschappij aan toe gaat. Naked (1993), Secret and Lies (1998), All or nothing (2002) en Happy go Lucky (2008) zijn hiervan goede voorbeelden. In Another year kiest Leigh voor een vorm die nog dichter op het leven zit. De opdeling in vier tuinseizoenen, beginnend in het voorjaar en eindigend in de sneeuw, geeft dit al aan. Aan de hand van het harmonieuze leven van psychologe Gerrie en geologisch ingenieur Tom Heppple schetst hij een scherp beeld van de moeilijke relatievorming in het moderne leven. De problemen daarmee in hun kennissenkring staan in scherp contrast tot de gemoedelijkheid die het stel zelf uitstraalt en die benadrukt wordt door hun activiteiten in de volkstuin.  

Another year begint met een scène waarin een zwarte vrouwelijke dokter bij een depressieve vrouw in de overgang de bloeddruk opneemt en haar verwijst naar Gerrie, de psychologisch medewerker in het Londense medisch centrum. Gerrie is heel invoelend en begripvol maar weet niet goed hoe deze teruggetrokken, zwijgzame vrouw te helpen. Ze zegt bij het afscheid dat ze nog maar eens moet terugkomen als ze daar behoefte aan heeft. Vervolgens drinkt ze in een pub een borrel met haar eenzame, veel drinkende collega Mary (Lesley Manville).

De laatste eist een hoofdrol op in de film en komt alle vier seizoenen op bezoek bij het echtpaar Hepple, dat een soort opvangadres voor haar vormt. In de lente is de onzekere, gescheiden Mary nog vol hoop over een rood autootje die ze wil kopen. Dan kan ze ook op vakantie, zegt ze ’s avonds tijdens een borrel met Gerrie en Tom als luisterende oren. Daar heeft ze op dit moment geen geld voor. Ze kan niet én op vakantie én een auto kopen. Ze zou niet weten waar ze naar toe moet. Ze heeft niemand om mee te vragen, zegt ze terwijl ze steeds meer dronken wordt. Tom nodigt haar uit om te blijven slapen. De kamer van hun zoon Joe staat toch leeg.

In de zomer komt Mary langs tijdens een barbecue. Ken, een zwaarlijvige kennis uit Hull is voor een paar dagen over. Net als Mary is Ken een eenzame drinkebroer die pas laat op de avond in de tuin bekent dat hij een vervelende baan heeft en opziet tegen zijn pensionering. Tom stelt hem voor in de herfst samen te gaan wandelen van pub naar pub, maar Ken blijft dan liever in de pub hangen, zegt ie. Mary arriveert schokkerig rijdend in haar rode tweedehands autootje en ratelt er maar over door. Ze heeft een fles wijn meegebracht en wil meteen een glas. Twee glazen kan wel, kleine glazen. Ze moet weinig hebben van Ken die met haar aanpapt (zie foto, waarop Ken een T-shirt draagt met het opschrift: Less thinking, more  drinking) en zoekt het contact met de vrijgezelle zoon Joe. Het autootje gaat haar leven veranderen, bekent ze hem. Na de barbecue zet ze Joe en Ken in het centrum af. Het valt mee dat ze ongeschonden door de stad komt.

In de herfst raakt ze van slag als Joe zijn nieuwe vriendin Katie meebrengt naar zijn ouders. Mary is met de metro omdat in het autootje, dat toch wel erg veel kost aan boetes en reparaties, is ingebroken. Ze probeert Gerrie op te zetten tegen Katie, maar Gerrie gaat daar niet in mee en is teleurgesteld in Mary.

Gerrie vertelt haar dat ook als Mary in de winter bij hen in huis is. Ze werd binnengelaten door Ronnie, de broer van Tom uit Hull, die zijn vrouw verloren is en bij Tom en Gerrie wat op krachten komt. Mooi is de dialoog tussen de praterige Mary en de zwijgzame Ronnie. ‘Wil je een knuffel?’ vraagt ze hem als ze net binnen is. Ze voelt zich teveel als ze hoort dat Joe en Katie ook komen eten, maar stapt niet op. Tijdens het tafel dekken raadt Gerrie haar aan professionele hulp te zoeken. Mike Leigh eindigt deze soap met een focus op de arme Mary, die de kijker nog lang nablijft.

Hier de trailer.

1 opmerking: