Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.donderdag 13 oktober 2011

Tussen Egypte en Gaza, Tegenlicht, 10 oktober 2011


Verslag uit het schemerduister.

In het grensstadje Rafah tussen de Sinaï en Gaza bevinden zich 1400 tunnels op een strook van veertien kilometer, sommige een kilometer lang. De tunnels zijn een spil in de lokale economie. Mubarak stond de tunnels oogluikend toe, maar na de revolutie zou dat wel eens anders kunnen worden. Tegenlicht gaat na wat de gevolgen zijn van een nieuwe Egyptische regering voor de regio, buur Gaza voorop.

Samir AlKomboz is een stamvader. Zijn vrouw en hij hebben vele zonen, van wie we er in deze reportage enkele volgen. Hij toont een huis dat door de tunnels ingestort is. Dat gebeurt vaker. Zo’n tunnel biedt aan zo’n dertig of veertig man werk.  

Neef Amin is tunneleigenaar. Men vervoert er van alles door heen, ook grint bedoeld voor de woningbouw. Amin wijst vanuit zijn huis op de grens, zo’n drie kilometer verder. Hij wil niet dat men de ingang van zijn tunnel filmt, want het Israëlische leger bombardeert graag. Iedereen heeft familie in Gaza, zegt hij. Smokkelen zit in de familie. Zijn vader werd gearresteerd, hoewel de tunnel van hem is.  

Mohammed is vogelvanger. Hij vangt ze met zijn mobiel met daarop vogelgeluiden, gooit een net over ze heen en brengt ze door de tunnel naar Gaza. Maher Sobhy Shobeir, tunnelhandelaar zegt dat de vogelhandel het goed doet.

Hussein Abd Elghany, een Egyptisch journalist, zegt dat de tunnels na het verdrag in 2005 tussen Israël en Egypte ontstaan zijn. Dat verdrag bepaalde dat de grens in Rafah open moest blijven. In 2006 werd de blokkade van Gaza verder uitgebreid na ontvoering van de Israëlische soldaat Gilad Shalit, die dezer dagen in het nieuws is omdat hij spoedig wordt uitgeleverd door Hamas tegen meer dan duizend Palestijnse strijders. De blokkade werd nogmaals verscherpt in 2007 na de overwinning van Hamas in Gaza. Israël laat groente net zo lang staan tot het bedorven is.

Ali Abunimah, een Palestijns journalist, zegt dat na 2007 de economische neergang in Gaza begonnen is door de blokkade van Israël. De bevolking van Gaza is afhankelijk van humanitaire hulp, die ook door Israël wordt tegengehouden. De EU is medeplichtig aan het niet beëindigen van de blokkade.

Er word gefilmd op de markt in Rafah, Gaza. Alles wat daar ligt komt uit Egypte. De vogelman verkoopt twee vogels in een dierenwinkel, die meer vogels van hem wil.

Hussein zegt dat Israël en Mubarak een spelletje speelden over de ruggen van de Palestijnen.
Ali heeft WikiLeaks documenten, waarin de adviseur van Sharon zegt dat zij Gaza op dieet willen zetten. Uit andere documenten blijkt dat ook Egypte niet tegen een hongerend Gaza is, maar de tunnels heeft gedoogd om te voorkomen dat de Palestijnen de Sinaï in trekken. Er werd afgesproken dat alleen voedsel vervoerd werd en geen mensen, wapens of auto’s. Na de revolutie is er geen toezicht meer en gebeurt dit wel.  

Amin brengt nieuwe auto’s over de grens en verdient daar goed mee. Dit gebeurt door een grote tunnel, die voor dat doel af en toe open gaat. Amin zegt dat het leger dit gedoogt.
Hij toont zijn nieuwe huis, een villa, die bijna klaar is. Zij hebben allemaal wapens die ze gebruiken om tijdens feesten mee in de lucht te schieten, maar ook om geschillen met bedoeïnen mee op te lossen.

Als de handel legaal wordt, dan kunnen we accijns heffen, zegt een Egyptenaar. Dan zijn er geen tunnels meer nodig. Dat zou een strop zijn voor Amin en zijn stam.

Meer info op Tegenlicht, waaronder een commentaar dat het dom is de tunnels te filmen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten