Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.maandag 3 oktober 2011

Filmrecensie : Malos hábitos (2007), Simón Bross


Eetverslaving en voedselweigering in een hevige Mexicaanse regenperiode.

Er zit een mooie tegenstelling in deze film tussen mensen - van het vrouwelijk geslacht zijn ze allemaal - die ofwel eetverslaafd zijn ofwel geen eten kunnen zien. In het gezin van leraar Gustavo en zijn vrouw Elena lijdt hun dochter Linda aan eetverslaving en de moeder aan het tegenovergestelde.

Het is wonderlijk als we hen door het raam tijdens het diner bekijken. De moeder staat en rookt en geeft instructies aan de keukenmeid, terwijl man en dochter aan tafel eten en de regen met bakken uit de lucht valt. Elena kan het niet aanzien dat haar dochter zo dik is en gaat met haar naar een deskundige hulpverlener die Linda een drankje geeft waarvan ze drie druppels moet innemen voor elke maaltijd en zeker niet meer.

Gustavo vrijt niet meer lekker met Elena omdat hij haar botten voelt en krijgt kennis aan een mollige studente, die hem wel weet te bevredigen. Elena doet er alles aan om dunner te worden, maar wordt gekweld door de hele situatie, vooral omdat Linda niet afvalt. Op een dag neemt zij uit wanhoop veel meer dan drie druppels van het drankje van haar dochter maar er gebeurt niets. Later vertelt de hulpverlener dat het alleen water bevat en dat hij een placebo-effect probeert teweeg te brengen, maar Elena is zo razend dat ze de behandeling afbreekt en naar een dieetkliniek gaat, die echter ook niet het gewenste effect heeft. Linda kan zich namelijk niet bedwingen en eet achter de rug van haar moeder stug door.

Een tweede verhaallijn gaat over Matilde, die voor arts heeft gestudeerd maar in het klooster is gegaan. Ze bereidt een groep kinderen, waaronder Linda, voor op de eerste heilige communie en vertelt over God, de kerk en de betekenis van de hostie. Die is niet bedoeld voor het lichaam maar om de ziel te sterken. Matilde kwelt zichzelf in het klooster om de gezondheid van een zieke tante te bevorderen en later stopt ze ook met eten om de verschrikkelijke regen te doen stoppen. Ze gelooft dat ze door niet te eten beter zal kunnen zien. Elena verdenkt Matilde ervan dat ze Linda chocolade geeft.

De regen ligt als een noodlot boven de film. Af en toe zijn er journaalbeelden van het water dat alles wegwast. Ook het geloof en de eetperikelen, worden fraai in beeld gebracht. Net als de tegenstelling tussen verslaving en onthouding zijn ook de beelden ervan heel afwisselend: somber en donker versus licht en kleurrijk.

Op het eind vraagt Linda aan haar vader of God alle zonden vergeeft, waarop hij antwoordt dat hij het niet weet en een arm om zijn dochter heen slaat.

In deze verrassende Mexicaanse film met veel verschillende aspecten en slechte gewoonten doet het beeldmateriaal, zoals het hoort, van zich spreken. Tijdens de ondertiteling horen we de vrolijke klanken van  Lemon Tree.

I wonder how
I wonder why
Yesterday you told me 'bout the blue blue sky
And all that I can see is just a yellow lemon-tree
I'm turning my head up and down
I'm turning turning turning turning turning around
And all that I can see is just another lemon-treeGeen opmerkingen:

Een reactie posten