Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



woensdag 28 september 2011

Lester Brown over We kúnnen nog kiezen (2011)

-->
Angst als raadgever.

We beseffen het nauwelijks maar we leven op de rand van de aarde, we wankelen op het randje. Het is daarom vreemd om tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen van vorige week zo weinig over het milieu te horen. Volgens minister president Rutte mag het milieu niet teveel de economie in de weg staan. Hij werpt wat loze kreten de vergaderzaal in en gaat verder met zijn business as usual.

Milieudeskundige Lester Brown (zie foto) waarschuwt voor zo’n manier van denken. Volgens hem geven de recordtemperaturen in Moskou in de zomer van 2010 net als de overstromingen in Pakistan aan dat de aarde aan het eind van haar Latijn is. Het zijn voorbeelden van wat ons allemaal te wachten staat als we doorgaan op de manier waarop we nu bezig zijn.

We leven in een situatie vergelijkbaar met die van Copernicus, toen hij tot de ontdekking kwam dat de zon niet om de aarde, maar de aarde om de zon draaide. De aarde is opgedraaid door de enorme bevolkingsdruk en de uitputting van de grondstoffen. De voedselprijzen gaan alleen maar omhoog, er is gebrek aan drinkwater en de honger in de aarde neemt toe door misoogsten. Door falend beleid kan een groeiend aantal staten de bevolking geen aanvaardbaar leven meer bieden. De markteconomie werkt niet omdat het de prijs van het milieu niet in de prijzen van de producten meeberekend.

Oude beschavingen van de Sumeriërs als de Maya’s gingen uiteindelijk ten gronde door voedselgebrek. Ondanks al onze technologie zijn we nog steeds zeer afhankelijk van de aarde. We staan zo dicht aan de rand, dat we er elk moment over heen kunnen gaan. Hoe dat er uit ziet weten we niet, want we hebben geen ervaring met deze situatie.

Lester Brown is oprichter en directeur van het Earth Policy Institute dat een Plan B heeft opgesteld, dat r een ramp moet afwenden. Hij denkt dat het kan als we willen. In 1942 zette Roosevelt de civiele productie om tot een productie voor de oorlog en iets vergelijkbaars kunnen we nu weer doen. We moeten uitgaan van de ecologische voetafdruk en het vergroenen van de belastingen.   

We kunnen nog kiezen bestaat uit drie delen. In de eerste twee wordt gedetailleerd de uitputting van de natuurlijke hulpbronnen, de bevolkingsgroei en de falende staten beschreven. In het derde deel wordt in gegaan op Plan B.
Dat bestaat uit vier componenten:
-reductie van CO2 van 80 procent in 2020
-stabilisering van de wereldbevolking tot 8 miljard in 2040
-uitbannen van armoede
-herstel van de bossen, bodem, waterbronnen en visgebieden

Brown zegt dat de uitdaging groter is dan ooit in de geschiedenis. Willen we neergang en chaos of stellen we snel orde op zaken en zetten we een flinke stap op de weg van de duurzaamheid? De angst voor een catastrofe is in dit geval een goede raadgever.  

Het boek We kunnen nog kiezen, de vertaling van World on the Edge (2011), is voor 25 euro te bestellen bij uitgever Maurits Groen te Haarlem via www.mgmc.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten