Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.woensdag 1 augustus 2012

Filmrecensie: A single man (2009), Tom Ford


Homoseksuele professor kampt met verlies vriend

Los Angeles 1962. De homoseksuele Britse George Falconer, een professor in de literatuur aan de universiteit van Los Angeles, heeft acht maanden na een fataal auto-ongeluk van zijn vriend Jim in Engeland nog te kampen met diens dood. Het verlies schrijnt des te meer omdat hij door de familie van Jim niet werd uitgenodigd om afscheid te nemen. De film begint met een droom waarin George zich naast het autowrak over het bebloede slachtoffer bukt en hem een kus geeft. Op het moment dat hij wakker wordt beseft hij dat het anders moet.

Hij kleedt zich aan en beantwoordt een telefoontje van Charlotte met wie hij ooit in Londen samen leefde over een eventuele afspraak die avond. Hij pakt zijn pistool en neemt met een kus afscheid van zijn werkster. Op de universiteit hoort hij dat een student naar zijn adres gevraagd heeft. Dat blijkt Kenny te zijn die college met hem volgt en altijd naast de knappe blonde Lois zit.

George begint het college met een vraag over de zin ‘Na vele zomers sterft de zwaan’ uit het boek After many a summer van Aldous Huxley, waarin die kritiek uitoefent op de narcistische Amerikaanse cultuur. George vaart uit over de meerderheid die zich bedreigd voelt door bepaalde minderheden en die dan probeert buiten te sluiten. Politici doen dat om het volk rustig te houden. Kenny spreekt hem daar later over aan. Hij heeft ook last van angsten en wil daar graag nader met George over praten, maar George heeft geen tijd.

Het is de periode van de Cuba crisis, maar George kan zich daarover niet meer opwinden.
Hij haalt zijn kluis leeg, koopt kogels en probeert zich daarmee door de mond te schieten. Hij wordt echter tegengehouden door een telefoontje van Charlotte die hem vraagt langs te komen omdat ze gekookt heeft. Ze is alleen na de scheiding met haar man Richard en duidelijk nog heel gek op George. Ze ziet niet in waarom George nog zo aan Jim hangt. Volgens haar was hij een surrogaat voor echte liefde. George raadt haar aan om terug te gaan naar Londen, maar Charlottte zegt: Living in the past is my future.

Als George thuis is merkt hij dat zijn whisky op is. Hij loopt naar een bar op de hoek om een nieuwe fles te halen, maar komt dan Kenny weer tegen. Samen belanden ze aan een tafeltje en maken er een spannende avond van.

George is in alles een Engelsman. Iemand met hoge normen in een verloederende Amerkaanse cultuur. A single man bevat erg veel flashblacks, ook over de jeugd van George. Al kun je natuurlijk zeggen dat iemand die zo getraumatiseerd is over het verlies van zijn beminde ook in werkelijkheid in het verleden leeft, toch leek het me te zwaar aangezet, net als de romantische muziek die naar het einde toe steeds weemoediger wordt.

George wordt gespeeld door Colin Firth, die ook de hoofdrol had in The King’s speech (2010).  A single man is gemaakt naar de gelijknamige roman uit 1964 van Christopher Isherwood (1904-1986),

Hier de trailer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten