Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



vrijdag 24 augustus 2012

Filmrecensie: Fried Green Tomatoes at the Whistle Stop Café (1991), Jon Avnet


Voorspelbaar melodrama, spelend in de jaren dertig en tachtig.

Het verschil tussen een A- of een B-film zit hem onder andere in de voorspelbaarheid van de ontwikkelingen en de melodramatische toon. Fried Green Tomatoes hoort wat dat betreft tot de B-films. 

De film schakelt tussen de jaren dertig in het diepe zuiden van Alabama en Georgië, waar de Ku Klux Klan opereerde en de rassentegenstellingen nog groot waren én de jaren tachtig, de jaren van de Womens Lib, het vrouwenbevrijdingsfront.

De dikke, maar goedgeluimde Evelyn Couch (Kathy Bates) brengt samen met haar man Ed een bezoek aan diens tante Vesta in een oude van dagen huis. Vesta is niet gesteld op bezoek. Terwijl Ed bij zijn tante zit, wordt Evelyn aangesproken door de oude mrs. Threadgoode, die zegt dat ze in het tehuis zit omdat haar vriendin Otis daar is opgenomen en die graag vertelt over vroeger, over de tijd dat Idgie en Ruth samen The Whistle Stop Café uitbaatten.

Eerst moet natuurlijk verteld worden wie die uitbaters waren. We zien de schelmse Idgie als klein meisje in een wit jurkje op de trap op de dag dat haar zus trouwt. Haar broer Buddy is gek op Ruth, die ook is uitgenodigd. Tegelijk is het een droevige dag. Buddy komt, in een poging de hoed van Ruth te redden, met zijn voet tussen de spoorrails en wordt overreden door een trein. De dood schept een band tussen Idgie en Ruth. Ze leven zich uit. Tot Ruth trouwt met Frank Bennett. Als Idgie, een taaie meid, bij haar op bezoek gaat ziet ze dat Ruth een blauw oog heeft. Ze neemt de zwangere Ruth mee en dreigt Frank dat ze hem vermoordt als hij Ruth lastig valt. Die uitspraak pleit tegen haar als Frank in 1932 vermoord blijkt te zijn. 

Evelyn doet tussen de bedrijven door een cursus om haar huwelijk te verbeteren, maar Ed heeft daar geen oren naar. Hij blijft een Archie Bunker, die na zijn werk een koud biertje open trekt en de televisie aanzet. Daarom wendt Evelyn zich met andere vrouwen tot een cursus om hun vrouwelijkheid te ontdekken. Dat ze naar hun vagina moeten kijken, is haar een brug te ver. Ze is trouwens te dik om die te kunnen zien. Ze vertelt aan mrs. Threadgoode over haar probleem. Die zegt dat ze in de overgang is. Evelyn ontpopt zich tot een assertieve dame die in de aanval gaat en zonder inspraak van Ed hun huis gaat verbouwen.
Ruth en Idgie beginnen het Whistle Stop Café, waar ze heerlijke gefrituurde groene tomaten maken. Grady, de hulpsheriff en bevriend met Idgie, waarschuwt haar om niet te vriendelijk te doen tegen zwarten, maar Idgie is sociaal voelend en helpt ook een alcoholist als Smokey Lonesome (what’s in a name?). Het conflict in Alabama spitst zich toe op de moord op Frank, die in een witte pij van de Ku Klux Klan langskwam om de baby mee te nemen.
Evelyn heeft zo’n sterke band met mrs. Threadgoode gekregen dat ze haar in huis wil nemen. Hoewel de film voorspelbaar is blijft het lang spannend wie die Threadgoode die de hele geschiedenis haarfijn weet te vertellen, precies is. De film is gemaakt naar de gelijknamige roman uit 1987 van Fannie Flag.

Hier de trailer, hier meer over Fannie Flag, die ook het script schreef van Five Easy Pieces met Jack Nicholson (1970).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten