Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.zondag 26 april 2015

Filmrecensie: Qui a envie d’être aimé? (2010), Anne GiafferiOude meuk over een advocaat die in de ban komt van het katholieke geloof

De veertigjarige Antoine Sarlat (bovenop in de poster) is een bevoorrecht man, zegt zijn vader (links). Hij is een begenadigd advocaat, getrouwd met de knappe Claire (links onderaan), met wie hij twee kinderen heeft. Daarmee verkeert hij in heel wat betere omstandigheden dan zijn broer Alain (onderaan) die drankzuchtig en geldverslindend is of zijn zus Hortense (rechts onderaan0 die een psychiater raadpleegt en niet aan een man kan komen.

Helaas is het ook niet allemaal koek en ei met Antoine. Hij heeft de nodige conflicten met zijn zoon Arthur over zijn schoolprestaties. Dit brengt hem naar klassenleraar Chollet, die echter de mindere prestaties van de zoon weg wimpelt, maar wel zijn vragen heeft over hun relatie. Antoine vertelt dat hij zelf erg autoritair is opgevoed en dat in ieder geval in de opvoeding wil vermijden.

Het gesprek krijgt een staartje als Arthur zijn vader een uitnodiging geeft voor een godsdienstles aan ouders. Antoine vraagt zich af wat hij daarmee moet. Claire zegt dat het misschien door zijn nieuwe nette kapsel komt dat hij uitgenodigd is. Antoine neemt een kijkje in de crypte. Een priester omgeven door enkele getrouwen zit voor een zaal met veel lege stoelen en vangt aan met het gezongen Onze Vader. Daarna luidt zijn vraag wie er niet bemind wil worden. Antoine staat onder druk om toch ook maar zijn hand op te steken en vertelt daarover met de nodige plezier tijdens een etentje met vrienden.

Van het een komt echter het ander. In een krantenkiosk ziet hij een bijbel liggen en koopt die. Tijdens zijn werk leest hij erin en ook in bed naast zijn vrouw die zich ontspant met meer Bouquetreeks achtige lectuur, lijkt me. Tijdens de volgende les motiveert Antoine zijn aanwezigheid vanuit theologische nieuwsgierigheid. De priester wil echter geen theologische debatten voeren maar het hart aanspreken.

De verstandhouding tussen Arthur en zijn vader belandt op een dieptepunt als de vader het verjaardagscadeau van zijn zoon, een cd met harde muziek, weerzinwekkend noemt. Hoewel hij tijdens de volgende les hoort dat het accepteren van de eigen kwetsbaarheid een kracht kan vormen, blijft de koude oorlog tussen vader en zoon bestaan. Ook Claire begint tekenen van ongeduld te vertonen. Dat hij ook nog zijn broer Alain financieel ondersteunt vindt ze bizar.

Antoine besluit niet meer naar de catechese te gaan om de verhouding met zijn vrouw, die ook seksueel slecht is, niet nog meer onder druk te zetten. Lang houdt hij dat echter niet vol. De relatie met Arthur komt eerst nog tot een verder dieptepunt, voordat er sprake is van verzoening. Datzelfde geldt voor de verhouding tussen Antoine en Claire.

Qui a envie d’être aimé? overtuigde niet helemaal. Op de eerste plaats vond ik de opstelling van stoelen tijdens de godsdienstles erg vreemd. Het eerste voor een goed contact lijkt me toch een kring van belang. Daarnaast is de slechte verhouding tussen de vader en zijn zoon en vrouw erg zwaar aangezet. Iemand die aangesproken wordt door het geloof zal toch op de eerste plaats wat meer aandacht hebben voor zijn persoonlijke omgeving. Wat dat betreft was dit nogal oude meuk.     

Qui a envie d’être aimé? is gebaseerd op de autobiografische bestseller Catholique anonyme van Thierry Bizot, de echtgenote van Anne Giafferi.

Hier de trailer op de site van RKK.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten