Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.woensdag 22 april 2015

Acces to Africa, Tegenlicht, 19 april 2015'Afrika was al digitaal voor het digitale tijdperk'

Internet, zegt Chris Kijne in zijn inleiding, is zo langzamerhand een eerste levensbehoefte. De plannen bestaan om iedereen op deze planeet te voorzien van een aansluiting. Op het Afrikaanse continent met zijn jonge bevolking is veel winst te boeken. En dat is niet alleen in financiële zin bedoeld.

Uit de uitzending Vuil goud van 29 maart j.l. over de recycling van mobiele telefoons, weten we dat veel Afrikanen een mobiele telefoon bezitten, maar dit betekent niet automatisch ook toegang tot internet. De Nederlander Robbert Mica, die in Kenia is om die toegang te realiseren, zegt dat het land de fase van de telefoonkabels heeft overgeslagen en verzorgt de connectie met internet via de smartphone, Outernet genoemd. Hiermee kan een deel van het internet gratis binnengehaald worden en daarmee wordt de informatiekloof verkleind.

Louis Otieno kiest voor een andere weg. Hij wil alle Kenianen snel internet geven en gebruikt daarvoor ongebruikte televisiezenders. Het probleem met elektriceit wordt omzeild door de smartphones op te laden met zonnecellen.

De connecties zijn nog wisselend, zegt Isis Nyong’o die vroeger voor Google werkte. Die hangt samen met economische groei. In de steden is men over het algemeen aangesloten, op het platteland komen veel white spots voor.   

In Nairobi vindt een explosie aan innovatie plaats. Julia Rotich van iHub, dat staat voor innovatie hub, zegt dat op allerlei gebieden technologie wordt ingezet voor maatschappelijke vernieuwing. Zo wordt het vervoerssysteem van matatu’s, de kleine busjes waarmee men zich verplaatst, gedigitaliseerd en verbeterd. Ze ziet dit als een vervolg van de maakcultuur die altijd al in Afrika bestaan heeft.

In Zuid Afrika nemen burgers de aansluiting op internet in eigen handen. Een activist tapte een internetverbinding af voor Soweto. In de rijke wijk Parkhurst van Johannesburg gebruikt men wifi anderzijds om de veiligheid te vergroten. De voorzitter van het bewonerscomité zegt dat ze een breedbandslet worden genoemd, maar dat het de gemeenschapszin heeft bevorderd doordat mensen weer hun huizen uitkomen. Ze antwoordt ontkennend op de vraag van regisseur Bregtje van der Haak of dit soort initiatief alleen voor rijken bedoeld is.  

De Kameroense filosoof Achille Mbembe ziet een technologische revolutie voor zich die het zwarte continent van het steentijd direct in het digitale tijdperk brengt. Hij ziet stedelijke corridors ontstaan die de landsgrenzen overstijgen. De virtuele media hebben daar een belangrijke inbreng in. Volgens hem was een Afrikaan altijd al meer dan alleen een mens, maar kon hij verschillende gedaanten aannemen. De transformatie op het gebied van de digitale technologie sluit daar bij aan. Afrika was al digitaal voor het digitale tijdperk, stelt hij dan ook. Internet is een mooi middel maar moet geen doel worden, want dan wordt het een religie die verlossing belooft. De volgende Apple zou niettemin wel eens uit Afrika kunnen komen.

De Keniaanse blogger Chris Baraka woont in de buurt van een container die gratis internet biedt. Hij krijgt betaald voor het aantal hits dat hij op zijn artikelen krijgt. De mogelijkheid van persoonlijke contact met iedereen overal ter wereld biedt een mooie aanvulling voor het nieuws dat de media verspreiden. Straks is iedereen online, zegt hij.

Hier meer informatie op de site van Tegenlicht, ook over de white spots. Vanavond is de meet-up in Pakhuis de Zwijger waarop men wellicht de Acces from Africa ook kan meenemen. En anders is dit misschien een aardige kluif voor een andere Tegenlicht uitzending. De afgelopen jaren was ik bezorgd over de toestand in Libië, dat in 2011 een nogal barre omwenteling beleefde. Ik dacht daar later steeds aan tijdens het schrijven van een (half)jaarbericht, maar wist weinig over de lokale toestand. Inmiddels viert de wetteloosheid daar hoogtij. Mensensmokkelaars maken daarvan gebruik om bootvluchtelingen voor veel geld de zee op te sturen. Het Westen dat Khaddafi weg bombardeerde moet zijn verantwoordelijkheid nemen, de Europese Unie voorop. Eerst mensen, dan grenzen.   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten